Ingezonden persbericht
6,5% meer loon voor de houtverwerkende industrie
Er is een nieuwe, tweejarige cao voor alle 6.000 medewerkers in de houtverwerkende industrie. Werknemers krijgen de komende twee jaar 6,5% loonsverhoging, verdeeld over vier momenten. Vrijdag 27 juni sloten de onderhandelaars van FNV Meubel & Hout en CNV Houtverwerking het principeakkoord. FNV Meubel & Hout-onderhandelaar Coen van der Veer: "Vooraf waren we wat somber, maar veel voorstellen van werkgevers zijn van tafel geveegd en de onderhandelaars zijn tevreden." De cao loopt van 1 mei 2008 tot 30 april 2010.
Voor het eerst zal de loonsverhoging ook gelden voor administratief, toezichthoudend en leidinggevend personeel, tekenkamerpersoneel, handelsreizigers en vertegenwoordigers voor zover ze in het loongebouw vallen. "Dat was voor ons een hard punt, waar we al jaren voor knokten", zegt René Lahoye, onderhandelaar van CNV Houtverwerking. Tot nog toe kregen deze medewerkers slechts de helft van de afgesproken loonsverhogingen. Werknemers hebben vanaf nu recht op ten minste 24 scholingsuren per jaar. Door vergrijzing in de sector vinden de sociale partners het belangrijk dat werknemers zich blijven ontwikkelen. Tot slot worden de reiskostenvergoedingen uitgebreid met gemiddeld 12% in 2008 en nog eens 5% in 2009.
In deze cao is een aantal vernieuwende afspraken gemaakt. Zo zijn werkgevers verplicht om met fatsoenlijke uitzendbureaus te werken. Uitzendbureaus die illegale werknemers uitzenden of loon en premies te laat betalen,mogen niet langer ingehuurd worden. Werknemers die ondanks herhaalde waarschuwingen en tegen het uitdrukkelijke advies van de bedrijfsarts activiteiten verrichten en zo ziek worden, krijgen voortaan slechts 70% van het loon doorbetaald. Werknemers krijgen in 2008 een tegemoetkoming van E75 als zij fysiotherapie hebben opgenomen in hun aanvullende ziektekostenverzekering. In 2009 wordt deze tegemoetkoming verhoogd naar E100.
Het voorstel van werkgevers om seniorendagen te beperken werd tegengehouden. Werknemers hebben vanaf hun 55ste recht op extra vrije dagen. Werkgevers wilden die leeftijd oprekken naar 58. Ook het voorstel om andere beschermende maatregelen voor oudere werknemers te verslechteren zijn van de baan. Wel komt er een onderzoek naar de belemmeringen om een leeftijdsbewust personeelsbeleid te voeren. Doel is om oudere werknemers langer en gezonder door te laten werken.
Tot slot wilden werkgevers de korting op loondoorbetaling bij ziekte al bij de tweede ziekmelding in het kalenderjaar van toepassing werd. CNV Houtverwerking en FNV Meubel & Hout hebben bedongen dat de oude afspraak blijft bestaan: pas vanaf de derde melding mag de werkgever een korting toepassen.
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht