en Agema over de verkoop van opiaten via internet

Antwoorden op kamervragen van De Roon en Agema over de verkoop van opiaten via internet

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-2853682

2 juli 2008

Hierbij zend ik u, mede names de Minister van Justitie, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden De Roon en Agema (PVV) over de verkoop van opiaten via internet (2070820910).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen vande Kamerleden De Roon en Agema over de verkoop van opiaten via internet. (2070820910)


1 Kent u het bericht "zware slaappillen op marktplaats.nl"? 1)

Ja


2 Klopt het dat via deze website opiaten, welke onder de Opiumwet vallen en medicijnen welke onder de Geneesmiddelenwet vallen, te koop worden aangeboden?

Het is helaas zo dat zelfs streng gereguleerde middelen die onder de Opiumwet vallen buiten de gereguleerde kanalen te verkrijgen zijn, alle handhavingsinspanningen ten spijt. Datzelfde geldt voor andere receptgeneesmiddelen.

Was dit al eerder bekend bij het Korps Landelijke Politiediensten respectievelijk de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)? Zo ja, waarom is niet eerder hiertegen opgetreden? Zo neen, hoe kan het dat dit niet bekend was, terwijl de Volkskrant binnen een week tientallen handelaren traceerde via het internet deze verboden handel drijven?

Ja, dit is al langer bekend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ik attendeer op de website van de IGZ waar onder andere een publicatie te vinden is over `Handel in geneesmiddelen via Internet' en een publicatie uit augustus 2004. De IGZ is al geruime tijd bezig op te treden tegen illegale internetpraktijken waar receptgeneesmiddelen worden aangeboden. Daarnaast is een belangrijke doelstelling van de IGZ om het reguliere (gezondheidszorg) kanaal vrij te houden van namaakgeneesmiddelen. Als consumenten, bewust buiten het zorgsysteem om geneesmiddelen gebruiken, nemen zij bewust een risico. Zij dragen hierin dan ook een eigen verantwoordelijkheid.

Wat gaat u nu doen om hier zo snel mogelijk een einde aan te maken?

De IGZ heeft een viersporenbeleid ontwikkeld om geneesmiddelen, die op illegale wijze via het internet worden aangeboden, te bestrijden. Het eerste spoor betreft het informeren van de consument. De consument als afnemer van de geneesmiddelen speelt een belangrijke rol in de handhaving van geneesmiddelenverkoop. Derhalve geeft de inspectie publiekswaarschuwingen af en heeft zij op haar website een webfilm (IGZ film `waarschuwing medicijnen') geplaatst over de risico's van het kopen van medicijnen via het internet.

Het tweede spoor betreft de reguliere gezondheidszorg. In de nieuwe geneesmiddelenwet is het voorschrijven via internet aan regels gebonden. De KNMP heeft onlangs ook een nieuwe richtlijn "online farmaceutische zorg- en dienstverlening" vastgesteld.

Het derde spoor bestaat uit het maken van afspraken door de inspectie met webhosts en webproviders e.d. over de bestrijding van de illegale verkoop van (recept) geneesmiddelen via het internet. Zo kan de inspectie, na een melding, via `Markplaats.nl' een advertentie laten verwijderen. Gezien het grote aantal nieuwe advertenties per dag (volgens opgave van een digitale marktplaats meer dan 200.000 advertenties per dag) is het buitenproportioneel om daar actief toezicht op te houden. Ik onderschrijf dan ook het beleid van de IGZ om aan de hand van meldingen en signalen te interveniëren.

Het vierde spoor bestaat uit het opleggen van bestuurlijke maatregelen jegens overtreders. Op basis van haar toezichthoudende bevoegdheden neemt de IGZ maatregelen tegen aanbieders die de regels overtreden.Het IGZ kan bij vermoeden van strafrechtelijke overtreding aangifte doen, en vervolgens kan het OM daarop reageren.In de media worden ook regelmatig meldingen van succesvolle acties tegen overtreders gepubliceerd.


1) de Volkskrant, 21 mei 2008