VVD


2-7-2008

Latijns-Amerika uit forse kritiek op Europese terugkeerrichtlijn

Tijdens de top van de Latijns-Amerikaanse landen hebben gisteren zeven presidenten een verklaring getekend waarin de Europese Unie fors wordt bekritiseerd als het gaat om de zgn. terugkeerrichtlijn. Deze richtlijn werd op 18 juni jl. door het Europees Parlement aangenomen. VVD´er Hennis-Plasschaert: "Waar hebben ze het eigenlijk over?"

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert, woordvoerder asiel en migratie voor de Europese liberalen, heeft inzake deze richtlijn drie jaar lang intensieve en harde onderhandelingen gevoerd met de Raad en kent alle ins en outs.

Doelstelling van de richtlijn is dat aan illegaal verblijf een einde moet worden gemaakt door de invoering van gemeenschappelijke standaarden en procedures voor de terugkeer van illegale immigranten. Oftewel: meer harmonisatie voor de 27 EU-lidstaten en dus minder grote verschillen in aanpak. De richtlijn moet worden gezien als een noodzakelijk onderdeel van een allesomvattend Europees migratiebeleid waarbij legale immigratie mogelijk wordt gemaakt en illegale immigratie wordt aangepakt.

Het compromis, waarover Raad en Parlement een paar weken geleden een definitief akkoord bereikte, bevordert het beginsel van 'vrijwillige' terugkeer, er worden minimum procedurewaarborgen vastgesteld evenals voorwaarden voor het gebruik van dwangmaatregelen. Verder voorziet het compromis in specifieke bepalingen voor de inreisverboden en het gebruik van vreemdelingenbewaring.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert vindt de verklaring die gisteren getekend werd een gotspe: "Chavez sprak over barbaarsheid. Nu kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat deze man al een tijdje geleden zijn realiteitszin heeft verloren maar dat 7 presidenten - niet gehinderd door enige kennis van zaken in deze
- zich hiertoe hebben laten verleiden, vind ik verbijsterend. De EU kampt al jarenlang met de aanwezigheid van miljoenen illegale immigranten op haar grondgebied. De druk om hiervoor een oplossing te vinden groeit. En terecht. Verder is het evident dat leven in de illegaliteit verre van prettig is. Duidelijk moet zijn dat veel lidstaten op dit moment helemaal geen maximum hebben gesteld aan de detentieperiode. De meeste lidstaten vaardigen inreisverboden uit voor een termijn van 10 jaar of langer. Deze richtlijn voorziet in minimum procedurewaarborgen, zoals tussenkomst van een rechter, en verplicht lidstaten maximum termijnen te stellen aan maatregelen die van invloed zijn op de bewegingsvrijheid van de illegale immigrant. Deze richtlijn biedt de illegale immigrant meer duidelijkheid en op een aantal cruciale punten meer waarborgen. Ik ga ervan uit dat Raad en Commissie dit onomwonden duidelijk maken aan Chavez en zijn vrienden."