Gemeente Assen


Gezamenlijke inkoop draagt bij aan duurzaamheid

Assen, 2 juli 2008

De gemeenten Assen, Aa en Hunze, Borger Odoorn, Coevorden, De Wolden, Midden-Drenthe, Emmen, Hoogeveen, Noordenveld en de provincie Drenthe kopen per 1 juli 2008 gezamenlijk duurzame stroom in bij energiebedrijf Essent. Met het ondertekenen van de koopovereenkomst zetten de partners een nieuwe stap om hun duurzaamheidsdoelen te halen. Essent levert stroom voor onder andere straatlantaarns en gemalen en pompen. Daarnaast voert het energiebedrijf samen met gemeenten en provincie energiebesparende maatregelen uit.

Na 2010 zijn gemeenten en provincie verplicht om duurzame energie in te kopen. In 2020 moet minimaal veertien procent van de stroom die zij verbruiken, opgewekt zijn uit duurzame energiebronnen. Door het afsluiten van het contract lopen gemeenten en provincie vooruit op de verplichting.

Essent heeft zich sinds de introductie van haar product Groene Stroom in 1995, ontwikkeld tot grootste producent van duurzame energie in de Benelux. Daarbij maakt het bedrijf hoofdzakelijk gebruik van biomassa, wind en water. Het bedrijf garandeert dat de stroom die zij levert aan gemeenten en provincie duurzaam is opgewekt.

De gemeenten en de provincie kopen de duurzame energie gezamenlijk in naar aanleiding van LED (Liberalisering Energiemarkt Drenthe). Een samenwerkingsverband waarin afspraken over duurzame energie gemaakt zijn.