Partij van de Arbeid

Meer gehandicapten in dienst overheid

02-07-2008 10:12

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel van PvdA-kamerlid Heijnen, waarin het kabinet verzocht wordt in 2009 honderd personen extra uit de WsW of met een Wajong-uitkering aan te nemen. Ook moet het kabinet streefcijfers ontwikkelen voor het aantal aan te stellen medewerkers met een arbeidshandicap in rijksdienst.

Heijnen diende zijn voorstel in omdat hij wil dat er meer (jong)gehandicapten aan het werk gaan. Heijnen wil dat de rijksoverheid, provincies, gemeenten en overige publieke instellingen verplicht worden om een streefcijfer voor het aantal beschikbare arbeidsplaatsen voor mensen met een beperking vaststellen.

Het voorstel van Pierre Heijnen sluit aan bij het pas gepresenteerde plan van de PvdA Kansen geven, kansen grijpen. Hierin staat over mensen met een beperking dat zij gestimuleerd moeten worden om een passende baan te krijgen om op die manier deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

Hoewel een meerderheid van de Tweede Kmaer voor stemde, bleken onder andere TON en PVV tegen. Heijnen: Vreemd eigenlijk dat niet de hele kamer er zich achterstelt. Wel de mond vol van vergroten van de arbeidsparticipatie van iedereen, maar dan als overheidswerkgever niet het goede voorbeeld willen geven!

Op dit moment zijn er 166.000 jonge mensen die gebruik maken van een Wajong-uitkering. Daarnaast werken er bijna 100.000 mensen in de WSW (Sociale werkvoorziening). Het kabinet wil dat bedrijven banen beschikbaar stellen aan mensen met een beperking uit de WSW of met een Wajong-uitkering. De overheid moet echter als werkgever zelf ook het nodige doen om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen, vindt Heijnen. De overheid geeft op dit moment niet thuis en gehandicapten komen moeilijk aan de bak.

Het kabinet moet de Kamer nog voor 2009 over de vorderingen rapporteren.

Het plan 'Kansen geven, kansen grijpen' >