AutoRai

Genomineerden Gezinsauto van het Jaar bekend

(7/2/2008)
De Volkswagen Golf Variant, Peugeot 308 SW en Citroën Berlingo zijn door een vakjury genomineerd als kanshebbers op de felbegeerde titel Gezinsauto van het Jaar 2009. Consumenten kunnen via internet op de auto van hun keuze stemmen. De uiteindelijke winnaar wordt op 30 oktober bekend gemaakt.

Aan de voorronde van de verkiezing van de Gezinsauto van het Jaar 2009 is deelgenomen door negen kandidaten, die voldeden aan de strenge criteria van de jury. Het ging telkens om vijfdeurs auto's (hatchbacks, stationwagons en MPV's), die in de periode van mei 2007 tot mei 2008 op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd. Deze auto's moeten voldoende ruimte bieden aan een gezin met twee kinderen en hebben een consumentenprijs van maximaal ⬠27.5000,-. Net als andere jaren heeft de jury, bestaande uit (hoofd)redacteuren van de organiserende bladen, Ouders van Nu, Kinderen en Groter Groeien van Jonge Gezinnen, Kampioen en enkele professionele autotesters, op en rond het ANWB test- en Trainingscentrum in Lelystad de negen kandidaten aan de tand gevoeld.

Negen sterke kandidaten
De negen auto's die dit jaar deelnamen aan de voorronden zijn, in alfabetische volgorde, de Citroën Berlingo, Dodge Journey, Ford Focus Wagon, Hyundai i30 CW, Kia cee'd Sporty Wagon, Peugeot 308 SW, Renault Kangoo, Skoda Fabia Combi en Volkswagen Golf Variant. De juryleden letten bij hun beoordeling vooral op veiligheid, interieurruimte, toegankelijkheid van het interieur zowel voor kinderzitjes als voor kinderwagens en andere bagage, prijs-kwaliteitverhouding, standaarduitrusting, rijeigenschappen en comfort. De resultaten die de geteste auto's eerder hebben geboekt bij het testteam van ANWB roadtest en bij de botsproeven van Euro NCAP, wegen mee in de keuze van de vakjury. Uiteindelijk bepaalt de consument welke auto zich een jaar lang Gezinsauto van het Jaar 2009 mag noemen. Op de website www.gezinsautovanhetjaar.nl kunnen bezoekers vanaf 1 augustus 2008 hun voorkeur voor een van de drie genomineerden uitspreken.