Ingezonden persbericht
OPERATIE SIAMANGS VOORSPEL VRUCHTBARE VERHUIZING
Burgers' Zoo verwijdert anticonceptie-implantaat operatief
en verhuist siamangs naar het nieuwe Maleise leefgebied Burgers' Rimba
Op woensdag 2 juli brengt Burgers' Zoo twee siamangs, de grootste gibbonsoort ter wereld, onder narcose om vervolgens een anticonceptie-implantaat te verwijderen bij het vrouwtje.
Na de operatie van het vrouwtje worden beide dieren verhuisd naar Burgers' Rimba, waar zij in hun nieuwe binnenverblijf in alle rust mogen bijkomen van de medische behandeling en de verhuizing. In Burgers' Rimba krijgen de dieren binnenkort een uitgestrekt buitenverblijf vol bladerrijke bomen dat ze delen met laponders (= apensoort), lierherten, zwijnsherten, muntjaks en bantengs (= Aziatische rundersoort).
Geïnteresseerde media die de operatie en de verhuizing willen bijwonen, worden om 10.45 uur bij de Hoofdingang van Burgers' Zoo verwacht.
Een nieuwe woning mét babykamer
Met de komst van Burgers' Rimba mag het siamangpaartje Sam en Ebonie uitzien naar een nieuwe woning in dit nieuwe Maleise leefgebied van Burgers' Zoo, dat op 14 mei officieel is geopend door Prinses Margriet. Wat Burgers' Zoo betreft mogen de geboortekaartjes alvast worden verstuurd: de dierenarts verwijdert namelijk onder narcose een anticonceptie-implantaat bij het vrouwtje, zodat zij weer vruchtbaar wordt.
De brulapen van de Oude Wereld
Siamangs worden wel eens betiteld als 'de brulapen van de Oude Wereld', omdat ze luid kunnen 'zingen' met behulp van hun keelzak die als een soort doedelzak voor extra lucht zorgt tijdens de geluidsproductie. Het zingen van de dieren heeft als functie om het leefgebied akoestisch als hun eigendom te markeren ten opzichte van andere soortgenoten die niet tot het gezin behoren.
Daarnaast zingen siamangs ook om de paarband te bevestigen.
Fantastische acrobaten
Siamangs zijn bladeters, maar eten ook graag fruit als mango's en vijgen. Een siamang wordt ongeveer één meter lang, maar als het dier zijn armen helemaal uitstrekt, kan de 'spanwijdte' wel 1,80 meter bedragen! De dieren zijn fantastische acrobaten: ze kunnen razendsnel en heel behendig van tak naar tak slingeren. Siamangs komen zelden op de grond.
Voor meer informatie betreffende dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Bas Lukkenaar, Interne en Externe Communicatie, Burgers' Zoo,
Tel. 026 - 353 72 11 of e-mail: b.lukkenaar@burgerszoo.nl
---- --