Gemeente Arnhem

Plan herinrichting raadszaal (24-06-08)
Het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de raadzaal, de commissiekamers en de burgerzaal in het stadhuis van Arnhem is gereed. Het plan is uitgewerkt op basis van een programma van eisen dat is opgesteld door de gemeenteraad. Het ontwerp wordt op 2 juli voorgelegd aan de klankbordgroep uit de gemeenteraad. De raadzaal krijgt een piste-indeling, waarbij de raadsleden in een cirkel komen te zitten, met daar omheen plaatsen voor het college, bezoekers, media en ambtenaren. Spreekgestoelte en debatmicrofoons komen in het centrum van de zaal te staan. De indeling maakt de raadzaal voor iedereen overzichtelijker en verkleint de afstand van bestuur tot burger ook letterlijk.

Het welstands- en monumentenadvies wordt half juli verwacht. Afhankelijk van de aanbesteding, levertijden van materiaal en de voortgang van de uitvoering komt de vernieuwde raadzaal op z'n vroegst eind november gereed. De verwachting is dat de Politieke Maandagen van de gemeenteraad vanaf september tijdelijk in het Provinciehuis kunnen plaatsvinden. Op dit moment vindt hierover overleg plaats.

Naast de raadzaal worden ook de andere ruimten waar de raad zijn politieke maandagen houdt, publieksvriendelijk ingericht. De commissiekamers en de burgerzaal krijgen een nieuwe indeling, waardoor bezoekers meer bij de politieke maandag worden betrokken. Er komt een betere geluidsvoorziening en alle bijeenkomsten worden in beeld en geluid opgenomen.

De nieuwe inrichting gaat gepaard met een aantal andere werkzaamheden, zoals de installatie van vloerverwarming en een systeem voor luchtbehandeling in de raadzaal en het verhogen van de balkonleuningen uit veiligheidsoverwegingen. Ook de klimaatbeheersing in de commissiekamers wordt verbeterd. Verder vindt er een renovatie plaats van alle toiletten in de bestuursvleugel en bij de Burgerzaal. Er komt een centrale koffiecorner.

De herinrichting van raadzaal, commissiekamers en burgerzaal is begroot op 885.000 euro. De andere bouwkundige- en installatiewerkzaamheden vergen een bedrag van 435.000 euro.