EMBARGO TOT 1-7-2008 17:00 UUR

Gemeente Alkmaar

1 juli 2008

Rijkssubsidie voor behoud tribune drafbaan

Ook dit jaar verstrekt het rijk subsidie aan een aantal rijksmonumenten in Nederland. Dit doet zij in het kader van de rijkssubsidieregeling voor instandhouding van de rijksmonumenten.
In de categorie 'restauraties met een subsidiabele bouwsom tussen de E250.000 en E500.000', is de restauratie van de tribune van de Drafbaan in De Hout 'in de prijzen gevallen' met een toekenning van circa E250.000.
Twee jaar terug is de restauratie van de leibedekking van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar, ook uit deze regeling gesubsidieerd.

In de categorie waarbinnen de tribune valt, zijn in het totaal 140 aanvragen gedaan door verschillende Gemeenten. Per provincie kunnen er maximaal 3 gehonoreerd worden. Uiteindelijk werden er in het totaal 20 gehonoreerd, waaronder dus de tribune van de drafbaan in Alkmaar.
De aanvraag voor de rijkssubsidie is gedaan door Sander Douma architecten in opdracht van Drafcentrum 'P.S.V. Vooruit' B.V. op basis van plannen van Architect Sander-Douma.

Het gebouw werd overigens pas in 2002 een rijksmonument, omdat de monumentenlijst werd aangepast. Ook jongere bouwkunst uit de periode 1850-1940 is nu beschermd.
De tribune van de drafbaan is in gebruik bij Drafcentrum 'P.S.V. Vooruit' B.V. en werd ontworpen door de Alkmaarse architect Jan Wils. Jan Wils is tevens ontwerper van het Olympisch stadion in Amsterdam en was een aantal jaren lid van 'De Stijl', een groep modernisten die zich in die tijd afzette tegen de gangbare vormgeving en architectuur.
De tribune is gebouwd in 1929. Na een half jaar werd de unieke kapconstructie, waarbij de overkapping alleen aan de achterzijde door kolommen werd gedragen, aangepast. De achterkant en de zijkanten zijn toen dichtgemaakt om tocht te verminderen. In 1965 werd de kap verder naar voren doorgetrokken en voorzien van een extra rij kolommen om regeninslag tegen te gaan. In 1985 werd aan de achterzijde nog een wedlokaal gebouwd.

Het restauratieplan van Architect Douma, gaat uit van het zoveel mogelijk opnieuw zichtbaar maken van het oorspronkelijke ontwerp waarbij de dichtgemetselde achterzijde wordt vervangen door glas. De open voorzijde wordt voorzien van een glazen gevel. Op deze wijze wordt de oorspronkelijke schoonheid weer zichtbaar gemaakt. De gebruikswaarde van de tribune wordt hiermee vergroot.
De restauratie wordt uitgevoerd onder begeleiding van de dienst monumentenzorg en archeologie van de Gemeente Alkmaar.