Ingezonden persbericht
Klimgevoel op Nederlandse Cols
Persbericht Groep Reisboekhandels- 30 juni 2008
Tijdens de Tour de France zijn wielerenthousiasten niet voor de televisie weg te slaan, ongeacht of het een spannende rit is of niet. Bij de bergetappes op de flanken van het hooggebergte schuiven ook de minder fanatiek volgers aan bij de uitzendingen. Menige kijker die wel eens op de (race)fiets stapt voor een rondje droomt ervan het klimgevoel zelf eens te ervaren. "En daar hoef je niet voor naar het hooggebergte" zegt Frank Hoovers van reisboekhandel Landschap in Eindhoven, breed lachend, terwijl hij maar liefst twee klimgidsen voor Nederland omhoog houdt.
Pardon, klimmen in Nederland, dat kan toch helemaal niet, we hebben niet eens fatsoenlijke heuvels! De grote wielrenners uit het recente en minder recente verleden zoals Jan Janssen en Hennie Kuiper beamen dat: "Nee, in Nederland valt helemaal niets te klimmen".
Voor de minder geoefende fietser ligt dat wel even anders, die grijpt al naar zijn versnellingsapparaat en gaat op de pedalen als er een viaduct of een dijk op de route ligt. Daarmee hangt ook samen dat alles wat boven een dijk of viaduct uit steekt in Nederland al snel de haast mythische proporties van een berg toegemeten krijgt.
()
Bergop in Nederland
In dit boek hebben Jos Berkers en Annemieke Snijders de vijftig leukste beklimmingen van Nederland in kaart gebracht. Voor de eerste nemen ze u mee naar het Kopje van Bloemendaal in de Randstad en vervolgens naar hartje Overijssel naar de voet van de Holterberg. Daarna krijg je beelden voor ogen van een ware koninginnerit bij de acht toppen van de Zuid-Veluwe. Bekend zijn de Postbank en de Grebbeberg, maar kent u de Holleweg en de Italiaanse weg? Het echte hooggebergte binnen onze landsgrenzen ligt uiteraard in Zuid-Limburg. In totaal zijn daar maar liefst 37 beklimmenswaardige toppen!! Van elke berg beschrijven Jos en Annemiek waar de klim begint, hoeveel hoogtemeters u moet overwinnen en hoe steil ze zijn. Ze geven ook een analyse en een beschrijving van de klim. Zo kunt u de ene keer een gezellig toertochtje maken en de andere keer een stevige fietstraining doen. Maar u kunt ook een klimvakantie in eigen land uit zetten.
()
De Nederlandse Toppen Top 40
In dit aanzienlijk lijviger boek staan de steilste klimtrajecten in ons land centraal. Met de reeks bekende wielernamen op de cover heeft het een haast encyclopedisch karakter. Behalve de ligging, de lengte en de hellingsgraad komt ook aan bod waarom je er overheen zou willen fietsen. Van elke berg is opgenomen wie er de snelste tijd realiseerde en er is ruimte om uw eigen tijd te noteren: wie weet heeft u een goede dag en rijdt u een grootheid uit het boek.
Ook de wielergrootheden die op de cover genoemd zijn, zoals Erik Dekker, Steven Rooks en Wout Wagtmans komen aan het woord. Ze vertellen wat zij onder een klim en klimmen verstaan, wat hun favoriete top is en welke Nederlandse berg hen het meest aan spreekt. Kortom interessant voor actieve fietsers en leesvoer voor wielerliefhebbers.
Voor de redactie (