Gemeente Maastricht
De nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (Wro)

11.06.08

Op 1 juli 2008 treedt de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) in werking. Dat is niet zonder gevolgen. Daarom passeren de belangrijkste veranderingen hier kort de revue.

De huidige Wet op de Ruimtelijke Ordening (Wro) stamt uit 1965 en is sindsdien al vaak herzien. Daardoor werd die wet onoverzichtelijk. De nieuwe wet brengt daar verandering in. Zij voorziet in kortere en snellere procedures, legt de verantwoordelijkheden daar waar ze horen en is meer gericht op de uitvoering.

Ruimtelijke beslissingen worden zowel op landelijk niveau, als op het niveau van de provincie en de gemeente genomen. Daarom moet duidelijk zijn wie waar verantwoordelijk voor is. Bovendien moeten gemeentelijke bestemmingsplannen actueler worden en moeten gemeenten beter toezien op ruimtelijke ontwikkelingen. De wet wordt tenslotte overzichtelijker, leesbaarder en eenvoudiger.

Samen met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening treden in juli ook de Invoeringswet en het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening (Br0) in werking. De Invoeringswet regelt onder
meer het overgangsrecht en zorgt ervoor dat een veertigtal wetten van andere ministeries aan de nieuwe Wro wordt aangepast.

Het Bro stelt nadere regels voor de vorm en inhoud van bestemmingsplannen, geeft richtlijnen voor de inrichting van procedures en stelt onder meer eisen aan de manier waarop visies, plannen en besluiten digitaal worden aangeboden.

Wijziging ruimtelijke besluiten

Binnen de nieuwe Wro stellen rijk, provincies en gemeenten een structuurvisie op. Een strategisch beleidsdocument over de ruimtelijke ontwikkelingen in een bepaald gebied,
bijvoorbeeld een gemeente. Die structuurvisie komt in de plaats van de planologische kernbeslissing (rijk), het streekplan (provincie) en het structuurplan (gemeente).

De gemeente werkt de beleidsdoelen uit de structuurvisie concreet uit in het bestemmingsplan. Rijk en provincie kunnen gemeenten algemene regels geven, waaraan de gemeente zich bij de opstelling van het bestemmingsplan moet houden. De positie van het bestemmingsplan wordt in de nieuwe Wro aanzienlijk versterkt.

Geïnteresseerd in de wijzigingen van de nieuwe Wro? Meer informatie over de nieuwe Wet ruimtelijke ordening vindt u op de website van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

© 2008 Gemeente Maastricht