Gemeente Maastricht

Koppert en Koennis Architecten ontwerpt nieuw zwembad De Geusselt.


01.07.08

De gemeente Maastricht heeft het ontwerp voor het nieuw te bouwen zwembad in De Geusselt gegund aan Koppert en Koennis Architecten uit IJsselstein. Dit is het resultaat van de openbare Europese aanbesteding over de architectenkeuze die recent heeft plaatsgevonden. Koppert en Koennis Architecten is een van de toonaangevende architectenbureaus in Nederland en ontwierp o.a. het zwembad De Ijzeren Man in Weert en het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep in Eindhoven.

Selectie inschrijvingen

De selectiecommissie was zeer te spreken over de kwaliteit van de inschrijvingen die werden ontvangen. Deze zijn beoordeeld op:


* functionele en ruimtelijke kwaliteiten;

* stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten;
* visie op duurzaamheid en toepassing van duurzame energiebronnen;
* visie op kostenbewustzijn; en

* visie op het ontwerpproces.

Naar de mening van de selectiecommissie stak de visie van Koppert en Koenis boven de overige inschrijvingen uit. In het gunningadvies oordeelde de selectiecommissie als volgt: 'Koppert+Koenis heeft een visie gepresenteerd die goed aansluit op de gestelde kaders en bovendien, met waardering vanuit de selectiecommissie, voorzien is van een eigen handschrift. Het bureau heeft de hoge ambities van zowel de gemeente als het bureau zelf op een heldere en gestructureerde wijze integraal opgepakt en in de visie-uitwerking hier tevens een extra dimensie aan toegevoegd. Aspecten als functionaliteit, ruimtelijkheid, stedenbouwkundige en architectonische inpassing, duurzaamheid, het gebruik van duurzame energiebronnen en kostenbewustzijn komen hierin optimaal tot uitdrukking.'

Vervolgproces

De basis voor de bouw van het zwembad is het Programma van eisen (PVE) dat tot stand kwam na overleg met de gebruikers van de huidige Maastrichtse zwembaden (zwem- en patiëntenverenigingen, betrokken organisaties (o.a. Groenekruis Service) en het personeel van de huidige zwembaden. Dit PVE is op 14 april j.l. op hoofdlijnen toegelicht aan de Raadscommissie Breed Welzijn. De architect vertaalt het PVE in een voorlopig en een definitief ontwerp van een nieuw zwembad Geusselt. Het voorlopige ontwerp wordt in het najaar 2008 na overleg met de gebruikers voorgelegd aan B&W en de Raadscommissie Breed Welzijn. Het definitieve ontwerp zal in het tweede kwartaal van 2009 met bijbehorende begroting aan de Raad ter besluitvorming worden voorgelegd. De architect maakt samen met de technische adviseurs deel uit van het ontwerpteam dat verantwoordelijk is voor een gedragen en betaalbaar definitief ontwerp dat voldoet aan de door de raad verstrekte opdracht ten aanzien van architectuur en inpassing in het Geusseltpark, de duurzaamheidsopgave en de gewenste functionaliteit in het gebruik voor alle doelgroepen.