Algemene Onderwijsbond

Werkgevers beroepsonderwijs haken af bij lerarenakkoord

De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept minister Plasterk op zelf de lerarentekorten in het beroepsonderwijs op te gaan lossen. Werkgeversorganisaties MBO-Raad en HBO-Raad hebben vandaag besloten terug te komen op hun eerdere deal met de minister. Op 15 april kwamen de minister, werkgeversorganisaties en vakbonden in het convenant LeerKracht overeen hoe ze het beroep van de leraar aantrekkelijker zouden maken. De achterban van alle organisaties ging akkoord met deze afspraken. Nu komen voorzitters Van Zijl en Terpstra terug op die beslissing. Vanavond wordt dit convenant getekend door de overige partners. "Dit roept de vraag op of met deze organisaties nog wel afspraken gemaakt kunnen worden" aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher. "Ze breken hun woord en lossen de lerarentekorten in het beroepsonderwijs niet op."

Geschonden afspraak
Op 15 april kwamen bonden, minister en werkgevers tot een afspraak om het beroep van leraren aantrekkelijker te maken, de positie van de leraar te versterken en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Jonge leraren gaan sneller meer verdienen, hoger opgeleide docenten worden beter beloond, elke leraar krijgt zijn eigen scholingsbudget en leraren krijgen een deel van hun autonomie terug. Het convenant is de politieke uitwerking van het rapport van de Commissie Rinnooy Kan, dat onomstotelijk aantoonde dat het lerarentekort onmiddellijk met onorthodoxe maatregelen moet worden aangepakt.

Betaalbaar
Van Zijl en Terpstra beweren de afspraken die gemaakt zijn niet te kunnen financieren. Dit is een wonderlijk standpunt, omdat tijdens de onderhandelingen uitgebreid stilgestaan is bij de financiële gevolgen van alle maatregelen. de nu aangevoerde berekeningen hadden ook tijdens de onderhandelingen gemaakt kunnen worden, en bovendien is de omvang van het probleem dermate beperkt, dat er ook wel andere oplossingen denkbaar zijn. Het lijkt wel of de organisaties naar een mogelijkheid zoeken om het convenant te torpederen.

Onverantwoordelijk
Driekwart van de leraren zal de komende zeven jaar het voortgezet onderwijs verlaten. Er is maanden gediscussieerd over 'het miljard van Plasterk' dat nodig is om dit tekort op te lossen. In het kabinet was veel discussie over de herkomst van het geld, er is stevig overleg gevoerd over de besteding ervan. Ondertussen begint de tijd steeds meer te dringen. Dresscher: "Als je weet dat de tekorten zo hard oplopen en je duikt nog onder je verantwoordelijkheid uit, toon je je geen betrouwbare partner."

Meer informatie:
Jurjen van den Bergh, persvoorlichter AOb
06 229 915 79 / 030 29 89 210


----------
AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl