PERSBERICHT
Nummer: 197 KV
Datum: 1 juli 2008
Provincie zet in nieuw cultuurbeleid de vensters open
Cultuur dichtbij de mensen brengen en mensen stimuleren mee te doen aan culturele activiteiten op elk niveau. Dat wil het college van Gedeputeerde Staten in het nieuwe provinciale cultuurbeleid op hoofdlijnen 2009-2012. Fryslân moet een bloeiende culturele regio worden met een dekkend patroon van gespecialiseerde basis-, midden- en topvoorzieningen in de vier grotere steden. Het College wil 'bruisplekken' waar kunstenaars bijvoorbeeld met ondernemers en onderwijsmensen ideeën en projecten uitwisselen voor nieuwe, interessante producties. Er moet meer geld beschikbaar komen voor het realiseren van nieuwe ontwikkelingen en opmerkelijke initiatieven; voorheen lag 90 procent van het budget vast. In de komende 4 jaar wil het College het flexibel inzetbare budget laten groeien naar 18 procent van de totale provinciale cultuurbegroting (E 16 miljoen). Talenten ontdekken, die goed begeleiden en ook nieuwe opleidingen alle kans tot verdere groei te geven, is een andere hoofdlijn in het nieuwe cultuurbeleid. Het College vindt daarnaast dat het provinciale culturele prijzenbeleid steviger kan.
Jannewietske de Vries, gedeputeerde van Cultuur: "Fryslân staat bol van actieve, creatieve mensen; Een kwart van de inwoners doet al mee aan culturele activiteiten in onze provincie, de dorpen en steden. Daar zijn wij trots op en dat willen wij de wereld laten weten. Daarom, de vensters open".
Het ontwerp, op hoofdlijnen, van het nieuwe cultuurbeleid heeft in verband met de vakantieperiode een lange inspraakperiode die tot 17 september 2008 doorloopt. Nadat de resultaten daarvan bekend zijn, zal Provinciale Staten haar standpunt vaststellen.
In het ontwerp van het cultuurbeleid 2009-2012 houden de eigen Friese cultuuruitingen en de Friese taal hun vanzelfsprekend plek als kenmerk, ziel van onze provincie. Tegelijkertijd wil het College de vensters open zetten door culturele producenten uit binnen- en buitenland naar Fryslân te halen. Uiteindelijk kan dat volgens het College leiden tot zo'n sterk cultureel profiel dat het zin heeft om Fryslân als provincie mee laten te doen aan de verkiezing tot culturele hoofdstad van Europa 2018. Het voorstel daarvoor zal het College nog uitwerken.
Het College kiest met het nieuwe cultuurbeleid voor het investeren in speciale basisvoorzieningen en opleidingen in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen. Voor zowat elke inwoner ligt er dan bijvoorbeeld een goed uitgeruste cultuuraccommodatie dichtbij, op zo'n 20, 30 kilometer. Leeuwarden blijft de culturele hoofdstad waar de topvoorzieningen en -opleidingen zijn. De kerngemeenten hebben in de optiek van de provincie de taak om ook in haar regio culturele activiteiten professioneel te steunen. De Centra voor Kunst in die plaatsen worden voor dat doel versterkt.
Andere gemeenten die willen investeren in culturele voorzieningen, kunnen, als het past in het nieuwe cultuurbeleid, incidenteel een beroep doen op de provincie.
Gedeputeerde Jannewietske de Vries van Cultuur heeft in de voorbereiding van het nieuwe cultuurbeleid tijdens zogenaamde Kultuertreffens in de provincie uitgebreid gesproken met inwoners, kunstenaars, ondernemers en vertegenwoordig(st)ers van instellingen, gemeenten en andere organisaties.
Toelichting:
Het cultuurbeleid zet vier programmalijnen uit: 'Culturele ontwikkeling', 'Bruisplekken', 'Toegankelijk erfgoed, met het verhaal van Fryslân' en 'Fryslân over de grenzen'.
Culturele ontwikkeling
Het College wil in Fryslân een 'keten' van hoogwaardige opleidingsplekken; talenten kunnen daarvoor anders vaak alleen buiten de provincie terecht.
Het College wil dat alle Friese leerlingen op de basisschool minstens één professionele voorstellingen gezien en een Fries provinciaal museum bezocht hebben. Ook moeten er minstens 60 schoolverstellingen, verspreid over de provincie, door gezelschappen en orkesten komen. Het is één van de maatregelen om meer inwoners - tot zo'n 30% (nu 25%) - aan kunst en cultuur mee te laten doen.
Een andere maatregel is investeren in producties die voortkomen uit de Friese gemeenschap en gemaakt worden door inwoners van de provincie, liefst onder leiding van professionals. Met de organisatoren van de openluchtspelen wil het College naar mogelijke verdieping in kennisuitwisseling en -overdracht zoeken.
Ook wil het College drie zogenaamde productiehuizen mogelijk maken: voor popmuziek, voor dans, toneel en muziek gericht op jongeren, en één voor theater. Doel van deze productiehuizen is om jongere kunstenaars tot productie te laten komen met behulp van de kennis en kunde bij opleidingen zoals de Popacademie, bij Oerol, Tryater en andere cultuurproducenten. Voor jongere beeldende kunstenaars moet er op het platteland van Fryslân een werkplek komen om te experimenteren.
Bruisplekken
Het college wil zogenaamde bruisplekken instellen, waar kunstenaars, ondernemers, wetenschappers van verschillende disciplines samen nieuwe creatieve ideeën ontwikkelen en uitvoeren. Zodoende kan spoedig worden ingespeeld op de dynamiek van de cultuurwereld en is er ruimte voor vernieuwende activiteiten op het snijvlak van kunst, nieuwe media, technologie, economie en toerisme. Hiervoor is E 6 ton beschikbaar. De bruisplekken kunnen zo leiden tot meer activiteiten, meer werk en meer bedrijven in de creatieve sector. Fryslân moet dé provincie worden waar alle ruimte is voor het bedenken en uitvoeren van creatieve ideeën.
Toegankelijk erfgoed, met het verhaal van Fryslân
Het ruime en mooie Friese landschap en het Friese erfgoed zijn rijkdommen van onze provincie. Daar zit het verhaal dat Fryslân aan de eigen inwoner en toerist te vertellen heeft. Er zou een open depot Fryslân moeten komen, waar historische collecties in Fryslân goed worden bewaard maar tegelijkertijd opengesteld voor publiek, fysiek en digitaal.
Een multimediale publiekspresentatie over meertaligheid, Fries en Friese literatuur zou kunnen worden ondergebracht bij Tresoar, onder de naam 'Land van Taal'.
Het College wil ook toe op nieuwe functies voor monumenten en meer marketing en educatie over het verhaal van Fryslân door de 4 provinciale musea en andere erfgoed-instellingen.
Fryslân over de grenzen
Het Friese culturele klimaat krijgt een impuls als Fryslân investeert in culturele projecten die landelijk en internationaal aandacht trekken. Het College wil daarom een sterk festival- en evenementenprogramma. Bekende internationale kunstenaars zouden kunnen samenwerken met Friese kunstenaars en andersom moeten bekende Friese kunstenaars de kans krijgen zich over de grenzen te presenteren.
---- --
Provincie Friesland