Gemeente 's-Hertogenbosch

Essent, Zayaz en 's-Hertogenbosch starten project opwekking energie in huis

Op 30 juni 2008, hebben Peter den Biesen (directeur Essent Retail Services & Hortimax), Erik van Engelen (manager Essent Innovatie), Jaspert Oppeneer (directeur Zayaz Vastgoedontwikkeling) en Jetty Eugster-Van Bergeijk (wethouder Milieu gemeente 's-Hertogenbosch) het startschot gegeven voor een uniek project in de wijk Haskerland te 's-Hertogenbosch. Het gaat om de toepassing van moderne kleinschalige technologieën om in particuliere huishoudens energie op te wekken.

Thuis zelf energie opwekken is door nieuwe technologieën in een stroomversnelling gekomen. In Nederland is het heel normaal dat de warmtevoorziening met een cv-ketel of warmtepomp per woning plaatsvindt. Nieuw is dat er zonnepanelen, kleine windturbines en micro warmtekrachtkoppeling (micro wkk) komen waardoor de mogelijkheid ontstaat om ook energie op woningniveau te produceren. Het zorgt ervoor dat consumenten die zelf energie opwekken dit benutten voor eigen gebruik en het overschot terug kunnen sturen aan het energiebedrijf. Essent, woningcorporatie Zayaz en gemeente 's-Hertogenbosch willen laten zien dat dit geen verre toekomst is. Daarom starten zij in een bestaande woonwijk (Haskerland, 's-Hertogenbosch) het project Decentrale Energievoorziening om de toepasbaarheid van nieuwe innovatieve energietechnologie te demonstreren en de prestaties te meten. Het project is mede mogelijk door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant in het kader van 'EnergieBespaarplan Brabant'.

Foto decentrale energievoorzieningIn de wijk worden de volgende apparaten in totaal 27 woningen geplaatst:
- Zonnepanelen (elektriciteit)

- Zonnecollectoren (warmte)

- Warmtepompen met aardebron (voor volledige verwarming van de woning)
- Warmtepompen met luchtbron (als bijverwarming van de woning)
- HRe-ketels (een cv-ketel die zowel warmte als elektriciteit produceert)
- Micro-windturbines (elektriciteit)

Gedurende twee stookseizoenen wordt onder meer gekeken naar de prestaties van de apparaten, de invloed op het energieverbruik van iedere woning, de comfortbeleving door de bewoners, de besparing op de energienota, welke combinaties van mogelijkheden het beste rendement opleveren als het gaat om het besparen van energie en de invloed van de teruglevering van elektriciteit op het energienetwerk.

Het wordt om bouwtechnische redenen vaak aantrekkelijker gevonden om 'zelf energie opwekkers' eerder in nieuwbouw op te nemen dan in bestaande bouw toe te passen. Jammer, want juist de ontwikkeling van bijvoorbeeld de warmtepomp, die de buitenlucht als energiebron gebruikt en de voortgaande ontwikkeling van de micro-wkk, maken toepassing in bestaande woningen heel goed mogelijk. Al deze 'zelf energie opwekkers' zijn in bestaande woningen prima toepasbaar. Met zowel een financieel als milieuvoordeel.