Gemeente Twenterand

Snelheid en digitale beschikbaarheid grootste voordelen
Nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening per 1 juli van kracht

Per 1 juli a.s. treedt de nieuwe wet ruimtelijk ordening (Wro) in werking. Met de invoering van deze landelijke wet, verandert een aantal zaken op het gebied van bestemmingsplannen, vrijstellingen van bestemmingsplannen en planologische procedures. "De belangrijkste voordelen voor de inwoners van onze gemeente liggen op het gebied van snelheid en digitale beschikbaarheid van de plannen," aldus wethouder Koops van 't Jagt over de nieuwe Wro. "Bovendien krijgt de gemeente een zwaardere positie door het gedeeltelijk wegvallen van de rol van de provincie."

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft het initiatief genomen tot aanpassing van de Wro. Het doel van die aanpassing is dat voortaan duidelijker moet zijn wie (rijk, provincie of gemeente) waarvoor verantwoordelijk is als het gaat om ruimtelijke beslissingen. Daarnaast moeten gemeentelijke bestemmingsplannen actueler worden en moeten gemeenten beter gaan toezien op ruimtelijke ontwikkelingen (handhaving). De nieuwe wet zorgt voor meer overzicht, leesbaarheid en eenvoud.

Snel en digitaal
De wijziging van een bestemmingsplan gaat onder de nieuwe wet een stuk sneller. De provincie hoeft geen goedkeuring meer te geven voor een aanpassing en dat scheelt globaal de helft van de tijd. Daar komt bij dat gemeenten verplicht zijn de plannen digitaal te maken en dus ook digitaal beschikbaar te stellen. Dit moet uiterlijk 1 juli 2009 gerealiseerd zijn.

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie. Vragen over de nieuwe Wet ruimtelijk ordening kun u stellen via info@twenterand.nl of telefonisch via 0546 - 840 840 . Ook adviseert gemeente Twenterand aan haar inwoners met bouwvoornemens, om tijdig contact op te nemen in verband met eventuele bepaalde planologische procedures en de daaraan verbonden kosten.