Gemeente Urk

Vandalisme fietsbrug Urkervaart
vernielde fietsbrug.jpg

Jeugdige vandalen hebben afgelopen vrijdag vernielingen aangericht aan de fietsbrug over de Urkervaart. De schade bedraagt ongeveer tweeduizend euro. Gemeente Urk heeft aangifte gedaan van de vernielingen en roept de daders op zich te melden.

Op vrijdag 27 juni heeft een groepje van vijf jongens in de leeftijd van ongeveer 12-13 jaar vernielingen gepleegd aan de fietsbrug die ter hoogte van de Polderwijk over de Urkervaart ligt. De vernielingen bestaan uit het vastbinden van het bewegende deel van de brug met het niet bewegende deel. Daarbij is gebruik gemaakt van een spanband en plastic stroken.

Toen de brugwachter de brug wilde openen lukte dit niet. Er kwam grote druk te staan op de spanband die vervolgens het hekwerk krom heeft getrokken. Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De kans daarop was groot omdat de krachten op de spanband zo groot wordt dat deze knapt en gelanceerd wordt. Dit kan een groot gevaar opleveren voor wachtende fietsers.

In de nabijheid van de brug zijn restanten van een spanband en plastic stroken gevonden. De daders zijn weggevlucht in de richting van de Polderwijk.

Het is niet de eerste keer dat er vernielingen worden aangebracht aan en rond de brug. Zo zijn recentelijk de ledlampjes van de verkeerslichten vernield en de luidspreker waarmee de brugwachter kan communiceren onklaar gemaakt. Het gemeentebestuur vindt dergelijke vormen van vandalisme onacceptabel en doet een dringend beroep op de daders om zich te melden. Ook getuigen kunnen terecht bij de gemeentelijke Servicelijn, tel. (0527) 68 98 28. Buiten kantooruren kunnen vernielingen gemeld worden bij de politie, tel. 0900-8844.