PvdA Rotterdam


Uit het college

Gemeente lanceert digitaal paalrotloket

Di 1 Jul 2008
Gemeente lanceert digitaal paalrotloket

De gemeente deed onderzoek naar funderingsproblemen en mogelijke paalrot in Rotterdam. Vandaag presenteert zij het onderzoeksrapport en lanceert een website met alle informatie over funderingen en paalrotproblematiek in Rotterdam.

Onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat in een aantal gebieden, binnen zeven deelgemeenten (voornamelijk rechter maasoever), sprake is van een verhoogd risico op funderingsproblemen. Woningen in de risicogebieden die zijn gebouwd voor 1960 hebben een kans van 5% tot 30% op funderingsproblemen. Problemen bij funderingen op houten palen ontstaan wanneer de palen van de fundering langdurig boven grondwaterniveau staan.

Digitaal funderingsloket
De gemeente opent vanaf vandaag een digitaal loket over funderingen. U vindt op dit loket meer informatie over funderingen, funderingsproblematiek en wat de gemeente eventueel voor u kan betekenen. www.rotterdam.nl/funderingsloket
Het onderzoeksrapport naar de funderingsproblematiek in Rotterdam is ook hieronder te downloaden.

Lage-rente-lening
Voor huiseigenaren die de herstelkosten niet kunnen betalen, bereidt de gemeente de mogelijkheid van een lage-rente-lening voor. De criteria voor deze lening worden in het najaar vastgesteld en vanaf 1 januari 2009 kunnen huiseigenaren ervan gebruik maken.

Vervolgonderzoek
In de tweede helft van 2008 krijgt het inventariserend onderzoek een vervolg. Het doel hiervan is de uitkomsten van het eerdere onderzoek te verfijnen. Ook dan zijn geen uitspraken mogelijk over individuele panden. Hiertoe zal per pand specifiek onderzoek moeten worden gedaan door de eigenaar.

Meer informatie
Heeft u vragen aan de gemeente of heeft u behoefte aan advies, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Rotterdam via het gemeentelijke informatienummer 0800 - 1545 of het City Informatiecentrum aan de Coolsingel 197. Heeft u een vraag voor een specialist van de gemeente dan kunt u deze via de e-mail stellen. U krijgt dan binnen 5 werkdagen een antwoord.

Vanavond 1 juli bijeenkomst voor oprichting belangenvereniging in Rotterdam
De PvdA-fractie organiseert op 1 juli een bijeenkomst om te komen tot de oprichting van een belangenvereniging. We hebben lang moeten wachten maar vandaag, dinsdag 1 juli, presenteert de gemeente tijdens een persconferentie eindelijk het onderzoek naar paalrot in Rotterdam. De PvdA heeft al die tijd aan dit onderwerp getrokken en zich hard gemaakt voor de gedupeerden, waarvan een groot aantal vorig jaar november bij een door de PvdA georganiseerde bijeenkomst aanwezig was.

Woensdag 2 juli zal de gemeenteraadscommissie FIBS (Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport) het rapport behandelen. Deze vergadering is openbaar en u kunt deze dus bijwonen vanaf 09:30 in kamer 7 op het stadhuis.

De PvdA ziet graag dat de gedupeerde Rotterdammers zich samenbundelen in een belangenvereniging om zo samen zo sterk mogelijk te staan in deze zaak. Deze vereniging kan een grote rol spelen in het uitwisselen van informatie over paalrot en mogelijke subsidies. Iedereen die zich actief wil inzetten voor de nieuw op te richten Stichting Platform Fundering Rotterdam is van harte uitgenodigd op:

dinsdag 1 juli
19:30 inloop
19:45 tot 21:00
Kamer SK 199 (Stadskantoor)
Stadhuis Rotterdam (Coolsingel 40, 3011 AD, Rotterdam)

Het inzetten voor de stichting kan naast het deelnemen aan het bestuur ook een rol zijn die wat meer op de achtergrond ligt en minder intensief is. Ofwel, iedereen die geĂŻnteresseerd is in deze stichting raad ik ten zeerste aan om te komen. Ad van Wensen, voorzitter van Stichting Platform Fundering Nederland, zal ook aanwezig zijn en is bereid de Rotterdamse stichting te gaan ondersteunen. Bijlagen: pdf rapport funderingsonderzoek rotterdam.pdf

Dossier


* Paalrot