Gemeente Lelystad


* Nieuwe editie digitale nieuwsbrief Infocentrum

Afvalbrengstation blijft aan de Zeeasterweg

Het afvalbrengstation van Lelystad blijft aan de Zeeasterweg. Dat heeft het college van Lelystad 1 juli besloten.

Ook wordt gestart met het opstarten van de voorbereidingen voor het verbeteren van de voorzieningen op de huidige locatie.

Aanpassingen

Nieuwe en strengere vergunningseisen en de wens van de gemeente en inzamelaar Flevocollect om de service aan bezoekers te verbeteren, maken aanpassingen aan het huidige afvalbrengstation nodig.

De gemeente kon echter voor de Zeeasterweg slechts een huurovereenkomst aangaan voor de periode van maximaal 15 jaar. Deze periode was te kort om de benodigde investeringen rendabel te laten zijn. De gemeente en Flevocollect gingen daarom in 2006 op zoek naar alternatieve locaties. De Asfaltstraat 2, naast kringloopbedrijf Het Goed, kwam hierbij naar voren als mogelijk alternatief.

Huidige locatie

Het college besluit nu toch te blijven aan de Zeeasterweg. De investeringen die nodig zijn voor het verbeteren van de locatie aan de Zeeasterweg zijn lager dan de kosten voor het ontwikkelen van de Asfaltstraat. Het terrein aan de Asfaltstraat dient bijvoorbeeld voor een hoge prijs gekocht te worden en er zijn flinke investeringen nodig aan de verkeersituatie. Bovendien is voor de Asfaltstraat een herziening van het bestemmingsplan nodig, zodat het nog geruime tijd zou duren voordat hier het afvalbrengstation operationeel zou kunnen zijn.

Op de Zeeasterweg is de verkeerssituatie door de ligging en lengte van toevoerwegen geen probleem. Hier kan ook direct begonnen worden met het invoeren van de verbeteringen. Tijdens de aanpassingen kunnen bezoekers gebruik maken van aanliggende terreinen, waardoor zij nauwelijks hinder hoeven te ondervinden.

Huren

Het argument dat ten slotte doorslaggevend was, is het feit dat het nu toch mogelijk is het terrein aan de Zeeasterweg te huren voor een periode van 25 jaar. Dat maakt de benodigde investeringen rendabel. De voorgestelde inrichting en financiering van een verbeterd afvalbrengstation aan de Zeeasterweg wordt de komende maanden nader uitgewerkt.

---