Rechtbank Leeuwarden


Schorsing bouw supermarkten Stiens niet opgeheven

De exploitanten van twee supermarkten te Stiens, C1000 en Aldi, hebben bezwaar gemaakt tegen een besluit van 10 maart 2008 van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarderadeel waarbij onder verlening van vrijstelling (als bedoeld in artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening), bouwvergunning is verleend voor de bouw van twee supermarkten - van Poiesz en Lidl - aan de Uniawei 2 en 4 te Stiens.

C1000 en Aldi hebben de rechter gevraagd om schorsing van het besluit, zodat in afwachting van de beslissing op het bezwaar niet gebouwd zou kunnen worden.
Dat verzoek is behandeld tijdens de zitting van 16 mei 2008. Aan het eind van deze zitting heeft de voorzieningenrechter partijen meegedeeld dat de uitspraak zo spoedig mogelijk schriftelijk zal worden gedaan. Voorts heeft hij partijen in de gelegenheid gesteld om op 20 mei 2008 vanaf 10.00 uur telefonisch contact op te nemen met de griffie van de rechtbank om het dictum van de uitspraak alvast te vernemen. In de praktijk wordt deze service vaker verleend, met name in zeer spoedeisende gevallen.

Alle drie betrokken partijen hebben verklaard dat aan ieder van hen afzonderlijk op 20 mei 2008 telefonisch is meegedeeld dat het verzoek is afgewezen. Op 18 juni 2008 is de uitspraak aan partijen gezonden. Uit die uitspraak blijkt dat het verzoek juist wel is toegewezen: het besluit is geschorst.
Vervolgens hebben Poiesz en Lidl gevraagd om opheffing van deze schorsing. Dat verzoek is bij uitspraak van 1 juli 2008 afgewezen.

De rechtbank heeft een fout gemaakt: aan partijen is gemeld dat het verzoek was afgewezen, terwijl het in werkelijkheid was toegewezen. De rechtbank betreurt dat.
Een dergelijke fout is gelukkig nooit eerder gemaakt. Toch heeft de rechtbank besloten de praktijk dat partijen de griffie kunnen bellen om de uitslag van de procedure te vernemen af te schaffen. Voortaan wordt ofwel na de zitting schriftelijk uitspraak gedaan ofwel ter zitting mondeling door de rechter uitspraak gedaan.

LJ Nummer

BD5945

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 1 juli 2008 Naar boven