Gemeente Dalfsen

Project `Meer dan een biertje' in Dalfsen en Ommen


01-07-2008

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar die onder invloed van alcohol een strafbaar feit plegen worden binnenkort volgens een nieuw protocol aangepakt.
Logo Minder drank meer scoren

Dalfsen/ Ommen - Jongeren van 12 tot en met 17 jaar die onder invloed van alcohol een strafbaar feit plegen worden binnenkort volgens een nieuw protocol aangepakt. Zowel de jongere als de ouders krijgen de keuze voor een boete of het verplicht volgen van een cursus. Politie, Tactus Verslavingszorg, bureau Halt en de gemeenten Dalfsen en Ommen starten deze aanpak in het najaar van 2008 onder de naam Meer dan een biertje.

Boete of cursus
Wie in de Dalfsen en Ommen jonger dan achttien jaar is, overduidelijk een slok teveel op heeft en een strafbaar feit pleegt, loopt kans te worden aangehouden en thuisgebracht door de politie. De ouders/verzorgers mogen de jongere vervolgens persoonlijk `in ontvangst nemen'. Maar daar blijft het niet bij, want de jongere en zijn ouders krijgen daarna de mogelijkheid te kiezen: een boete of een cursus bij Tactus, over de schadelijke gevolgen van overmatig drankgebruik op jonge leeftijd.

Als je jong bent is je lichaam erg kwetsbaar voor drank. Alcoholgebruik op jonge leeftijd levert risico's op voor de gezondheid en beïnvloedt de schoolprestaties. De gemeenten Dalfsen en Ommen, het politieteam Dalfsen/Ommen, bureau Halt en Tactus Verslavingszorg willen dat jongeren en hun ouders/verzorgers zich daar goed bewust van zijn. Daarom is er het project Meer dan een biertje. Een aantal andere gemeenten in de regio hebben reeds ervaring opgedaan met dit project.

Minder drank, meer scoren!
Het project komt voort uit het regionale alcoholmatigingsproject "Minder drank, meer scoren", een initiatief van de politie IJsselland, de 11 gemeenten van de gelijknamige politieregio (waaronder Dalfsen en Ommen) en de gemeente Hattem om op regionaal niveau het problematisch alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken.