Gemeente Borsele

âDe Blazekopâ ontvangt 175.000 euro

Heinkenszand, 1 juli 2008

Korenmolen âDe Blazekopâ in Ovezande is in de prijzen gevallen. Het gebouw ontving 30 juni in het kader van de Regeling rijkssubsidiering wegwerken restauratie achterstanden 2007 een subsidie van 175.000 euro. De eigenaar van de molen in Ovezande, Stichting Monumenten Goes, kreeg de subsidie gisteren uitgereikt in de Evangelische Broederkerk in Zeist. In totaal ontvingen 85 monumentale molens elf miljoen euro aan subsidie. De Blazekop is één van de zes molens in Zeeland.

Â

De korenmolen uit 1884 moet nodig gerestaureerd worden. De gemeente Borsele, die zich sterk maakt voor het behoud van cultuurhistorische waardevolle gebouwen, had de molen daarom aangemeld voor deze extra subsidiekans. De restauratiewerkzaamheden betreffen vooral het casco van de molen. Eerder dekte de gemeente Borsele de lekkende kap van de molen af met een zeil om erger te voorkomen. Deze zal vervangen worden door een nieuw kapbeschot met afdekking. Verder bestaan de restauratiewerkzaamheden onder meer uit het repareren en vernieuwen van de ramen en deuren, wieken en staart, de malerij en het motorkot.

Â

In de Evangelische Broederkerk in Zeist vond gisteren de uitreiking plaats van de subsidies voor âmolensâ in het kader van de Regeling rijkssubsidiering wegwerken restauratie achterstanden 2007. Tijdens de feestelijke bijeenkomst reikte Jan van de Voorde, plaatsvervangend directeur van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), de subsidiebeschikkingen aan de eigenaren van de in totaal 85 rijksmonumentale molens.