Gemeente Helmond


Helmond geeft landelijk startsein Segway

Burgemeester Jacobs en wethouder Houthooft-Stockx hebben startschot gegeven voor landelijke introductie van Segway als officieel erkend voertuig.

De stadswachten rijden door het startlint Voor vier Stadswachten klonk vanmorgen op het Kasteel letterlijk het startsein. De Helmondse Stadswacht gaat voor zijn werkzaamheden gebruik maken van deze elektrische tweewieler.

Groeiende mobiliteit

Wethouder Houthooft-Stockx over de Segway: De mobiliteitsbehoefte neemt de komende tijd alleen maar toe: personenvervoer tot 2020 met ongeveer 20-30 %; het goederenvervoer met 40-80%. Helmond wil ruimte geven aan deze groeiende mobiliteit. De stad mag niet dichtslibben. Als gemeente streven we hierbij uitdrukkelijk naar innovatieve, Wethouder verkeer, B. Houthooft-Stockx op de segway milieuvriendelijke en duurzame oplossingen. Helmond zet hierbij in op de sterke kanten van de diverse vervoersmodaliteiten in plaats van het tegen beter weten in proberen reizigers te dwingen van minder toepasselijke vervoerswijzen gebruik te maken. Mobiliteit is als een puzzel of een ketting, waarbij alle stukjes en schakels in en aan elkaar passen. De Segway past goed in deze keten. Wij zijn als gemeente dan ook verheugd de Segway te kunnen inzetten.

Segway

Een Segway is een elektronisch aangedreven eenpersoonsvervoermiddel en is bedacht en ontworpen voor het terugdringen van korte autoritten. De Segway biedt een alternatief voor het snel overbruggen van korte afstanden. Het vervoermiddel kan maximaal 20 km per uur en de accus worden opgeladen door middel van een stekker in het stopcontact. Het vervoermiddel wordt onder andere gebruikt voor woon-werkverkeer, op golfbanen, in fabriekshallen en door politie en beveiligingsdiensten zoals op Schiphol door de Marechaussee. Kijk voor meer informatie op de site.

De Segway was al eerder in het straatbeeld te zien, totdat voormalig minister Peijs de Segway in januari 2007 verbood. Na bijna 1,5 jaar politieke discussie maakte minister Eurlings in april bekend dat de Segway per 1 juli is toegestaan op de openbare weg. Voor gebruik op de openbare weg moet de Segway voorzien zijn van een kenteken en is een WA-verzekering verplicht. Nederland sluit zich aan bij de rij van Europese landen waar de Segway al enkele jaren deel uitmaakt van het verkeer.

Helmond: duurzame en evenwichtige mobiliteit

De gemeente Helmond, deel uitmakend van Brainport Zuidoost-Brabant, hanteert een actief beleid dat gericht is op het vernieuwen en faciliteren van ontwikkelingen op mobiliteitsgebied, zoals het gebruik van de Segway. Innovatie, evenwichtigheid en duurzaamheid staan bij de gemeente centraal. Zij beschouwt mobiliteit als een voorwaarde voor economische groei, maar ook voor de invulling van maatschappelijke en individuele behoefte. Het duurzame vervoermiddel Segway wordt naast het gebruik door de Stadswacht ook ingezet voor het reizen van of naar de bus en trein.

s-Hertogenbosch

Ook de gemeente s-Hertogenbosch heeft vandaag een startmanifestatie gehouden. Zij heeft tien Segways gekocht en deze zullen een rol spelen bij de bereikbaarheid van de stad, met name tijdens de werkzaamheden aan de A2. Tevens ging bij VVV in s-Hertogenbosch vandaag de eerst toeristische Segwaytour in Nederland van start. Verder faciliteren de Nederlandse Spoorwegen op een aantal treinstations de stalling en het onderhoud van de Segways.