Vlies over het begrotingstekort fusieziekenhuizen in Zeeland

Antwoorden op kamervragen van Van der Vlies over het begrotingstekort fusieziekenhuizen in Zeeland

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2856791


1 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van der Vlies (SGP) over het begrotingstekort fusieziekenhuizen in Zeeland (2070822010).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van der Vlies over het begrotingstekort fusieziekenhuizen in Zeeland.
(2070822010)


1
Vindt u een sluiting van verpleeg- en verzorgingsafdelingen en een personeelsstop verantwoorde beslissingen in het licht van de zorgplicht van ziekenhuizen?


1
De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft de verplichting zorg te dragen voor verantwoorde bezuinigingsbeslissingen om het financiële tekort op te vangen. Bij het doorvoeren van de bezuinigingen dient het leveren van kwalitatief verantwoorde zorg het uitgangspunt te blijven. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft mij verzekerd dat alleen bezuinigingsmaatregelen worden doorgevoerd die het belang van de patiënt niet schaden en waarbij de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft. Of de consequenties van de genoemde maatregelen binnen de kwaliteitsvereisten vallen, kan ik op dit moment niet beoordelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft extra aandacht voor de onstane situatie in Zeeland en zal erop toezien dat de bezuinigingsmaatregelen niet leiden tot onverantwoorde zorg.


2
Wat zijn naar uw oordeel de consequenties van de plannen om te komen tot een patiëntenstop, een uitgavenstop en een gelijktijdige verhoging van de productie voor de kwaliteit van zorg? Bent u van mening dat, ondanks deze maatregelen, die kwaliteit ook in de komende maanden gewaarborgd blijft?


2
Ik kan op dit moment de gevolgen van de maatregelen niet overzien. Zoals ik al in mijn antwoord op vraag 1 heb aangegeven, heeft het ziekenhuis mij verzekerd dat de kwaliteit van zorg er niet op achteruit zal gaan.


3
Hoe is in deze plannen de veiligheid van de zorg voor patiënten gewaarborgd? Kunnen zij - mede in het licht van de vele toeristen in deze regio in de komende maanden - in geval van spoed altijd binnen de geldende normen voor onder meer bereikbaarheid terecht in het ziekenhuis?

3
Zie het antwoord op vraag 1 en 2.


4
Wat zijn de consequenties voor de ziekenhuiszorg in het algemeen in deze regio, indien het onmogelijk zou blijken om de wankele financiële positie om te buigen tot een verantwoorde financiële situatie? Welke mogelijkheden heeft u in een dergelijke situatie om maatregelen te (doen) nemen?

4
De IGZ heeft geconstateerd dat er een kwetsbare situatie is ontstaan in Zeeland. Om die reden zullen zij in de komende periode extra toezicht houden op de situatie in Zeeland. De gevolgen voor de kwaliteit (en veiligheid) van de zorg in de regio heeft in het bijzonder hun aandacht. Als de kwaliteit en veiligheid van de zorg als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen in het geding dreigen te komen, zal de IGZ ingrijpen door passende maatregelen te nemen.


5
Bent u bekend met situaties elders in het land waar vergelijkbare problemen spelen of gespeeld hebben? Welke maatregelen worden of zijn daar genomen?

5
Er zijn mij geen situaties bekend waar vergelijkbare problemen spelen of hebben gespeeld.


6
In hoeverre is er een relatie tussen de plannen van de ziekenhuisdirectie en de voorgenomen fusie van de ziekenhuizen van Goes en Vlissingen? Heeft deze fusie naar uw mening een positieve of negatieve invloed op de financiële situatie van deze ziekenhuizen?

6
Ik kan niet aangeven in hoeverre er een relatie is tussen de bezuiningsplannen en de voorgenomen fusie. Evenmin kan ik de consequenties van de fusie op de financiële situatie van de ziekenhuizen overzien.


7
Bent u bereid te (laten) onderzoeken in hoeverre de verkeerde begrotingscijfers nog negatieve gevolgen hebben voor de financiële berekeningen in het kader van de ziekenhuisfusie?

7
Nee, ik zie geen aanleiding om hier nu onderzoek naar te laten doen. In de definitieve fusieaanvraag zullen de Raden van Bestuur van de ziekenhuizen moeten onderbouwen of met de huidige financiële situatie van de ziekenhuizen het doorvoeren van een fusie verantwoord is. De beoordeling van de fusieaanvraag gebeurt door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa wordt hierin geadviseerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de IGZ.