Politie IJsselland

Zakkenrolproject in binnenstad Deventer

Deventer, 01-07-2008

Het team Toezicht van de gemeente Deventer en het politieteam Deventer-Centrum intensiveren hun preventieve acties tegen zakkenrollerij in de binnenstad. Met het zakkenrol-project wordt actief ingezet op het terugdringen van dit probleem. In het drukke winkelgebied wordt het publiek ervan bewust gemaakt goed op zijn waardevolle spullen te letten en zakkenrollers geen kans te geven.

Het aantal incidenten van zakkenrollerij in de binnenstad is behoorlijk toegenomen in de afgelopen maanden. Sinds januari werd hiervan zeventig keer melding of aangifte gedaan bij de politie. Slachtoffers van zakkenrollers hebben vaak weinig tot niets gemerkt, waardoor daders in de meeste gevallen onzichtbaar en onvindbaar blijven.

Flyers

Een van de methoden om deze lastige vorm van criminaliteit te bestrijden zijn preventieve maatregelen. Deze zijn gericht op het alert maken van mensen voor zakkenrollers en het geven van tips om zakkenrollerij te voorkomen. Politiemedewerkers en toezichthouders deden dat al, maar gaan dit nu verder intensiveren. Op drukke dagen in het stadscentrum, op koop- en marktdagen en tijdens evenementen worden er nu ook flyers uitgedeeld onder het publiek.

Ludieke actie

Naast de bekende middelen is ook gekozen voor een creatieve vorm van communicatie waarmee de aandacht wordt getrokken. Hiervoor zijn acteurs ingehuurd, die het publiek op ludieke wijze laten kennismaken met tante Bep, bromsnor en een boef in authentiek streepjespak. Zij zetten op zondagmiddag 6 juli Deventer op geheel eigen wijze op stelten met hun straattheater. Bezoekers van het evenement Deventer op Stelten kunnen die dag plotseling geconfronteerd worden met een gillende tante Bep die beroofd is en een aansnellende agent die de boef in de kladden weet te grijpen. Ook zoeken de drie acteurs het contact met de bezoekers van het evenement. Hun optredens op straat zullen ongetwijfeld goed zijn voor hilarische situaties. Zwolle en Kampen zijn eerder al goede ervaringen opgedaan met het op deze manier onder de aandacht brengen van de centrale boodschap: Pas op voor zakkenrollers.

fotosuggestie.