Gemeente Geertruidenberg


Veteranendag in teken Nederlands-Indië

Voor de tweede keer hield de gemeente Geertruidenberg vorige week de plaatselijke Veteranendag. In de Lambertuskerk in Raamsdonk waren zo'n honderd veteranen met partners aanwezig om te luisteren naar de toespraken van burgemeester M. Meijer en twee Indië-gangers.

Met een muzikaal intermezzo, een minuut stilte en het Wilhelmus werd het officiële gedeelte afgesloten, waarna er volop tijd was voor gezellige onderlinge gesprekjes.

Rijen medailles op blauwe blazers, maar ook spijkerbroeken en witte gympies; jong en oud was bijeen op donderdag 26 juni om de bijdrage van Nederlandse veteranen aan oorlogen en speciale missies te eren.

De feestelijke Veteranendag is ingesteld door de regering om erkenning en waardering uit te spreken voor deze militairen. Vorig jaar hield de gemeente Geertruidenberg de eerste plaatselijke Veteranendag met een onverwacht grote opkomst. Ook nu weer hadden veel veteranen aan de uitnodiging gehoor gegeven.

Ton Biemans en Yvonne Hekker, de presentatoren van de middag, noemden in hun openingswoordje enkele gebieden waar Nederlandse militairen ingezet zijn. Van Korea tot Afghanistan, van de Tweede Wereldoorlog tot de Balkan. "Nederlandse veteranen waren actief all over the world", zei ook burgemeester M. Meijer. Hij ging in zijn toespraak vooral in op de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië, de periode waar deze middag speciaal de nadruk op lag. "Ruim 100.000 man ging heen, zo'n 6000 kwamen er niet terug. Het was een oorlog zonder media, de mensen hier thuis wisten niet wat u daar had meegemaakt. Daar was ook weinig begrip voor." De burgemeester trok een parallel tussen Indië en Afghanistan. "In beide gevallen gaat het om een echte oorlog. Niet zomaar patrouille lopen, maar echt gevaar lopen, dagelijks."

Angst

Veteraan Simon Boons vertelde over wat hij destijds bij zijn aanmelding voor de binnenlandse strijdkrachten zag als `het grote avontuur'. Tachtig jaar oud beschikt hij over een fantastisch geheugen voor data en gebeurtenissen. Over de vijf jaar die hij als korporaal van de paracompagnie doorbracht op de vele eilanden van de Gordel van Smaragd, kan hij boeiend vertellen. De heer Boons was ook een van de mensen die na de oorlog het Veteranenplatform opzette. "Nazorg was een woord dat toen nog niet bestond. Wij probeerden oude wonden te laten helen." De stress van een oorlog is volgens hem in iedere gevechtssituatie hetzelfde. "Oorlog is voor 95 procent wachten op dingen waarvan je zeker weet dat ze gaan gebeuren. Als je geen angst hebt, heb je geen fantasie. En ik had in die tijd in Indië een behoorlijke dosis fantasie."

Leanne van Tilborg-Spaan, werkzaam bij de gemeente Geertruidenberg, zong na deze speech op prachtige wijze twee liederen. Het eerste bezorgde de toehoorders kippenvel, het tweede, Vera Lynns beroemde `We'll meet again', leidde vooral tot herkenning en meezingen.

Ook veteraan Anton Roosenbrand was in Nederlands-Indië, als dienstplichtig militair. Hij gaf een persoonlijke impressie van die periode, en vertelde hoe slecht voorbereid hij naar Indië vertrok. `'Wij werden door de regering in het diepe gegooid." Bij thuiskomst voelde hij zich deel van een leger dat werd doodgezwegen. De heer Roosenbrand onderhoudt al bijna vijftig jaar lang intensieve contacten met zijn dienstmakkers van toen, en heeft op die manier zijn nazorg zelf geregeld. Hij noemde zijn verhaal `'geen vrolijk verhaal, maar ik moest het even kwijt. Ik hoop dat jonge veteranen begrip hebben gekregen voor wat ons toen is overkomen."

In de Lambertuskerk konden de aanwezigen vervolgens onder het genot van een hapje en drankje ervaringen uitwisselen.