PvdA Rotterdam


Woonoverlast door Huiseigenaren

Di 1 Jul 2008 - Redactie
Woonoverlast door Huiseigenaren

De PvdA heeft gisteren vragen aan het college gesteld over woonoverlast. Veel Rotterdammers kampen met woonoverlast van hun buren. Harde muziek, ruzies, vervuiling en gebrekkig onderhoud verknallen regelmatig het woongenot. De PvdA wil dat de gemeente de overlastgevers harder gaat aanpakken.

Woonvisie
Bij de behandeling van de woonvisie heeft de raad aandacht gevraagd voor het bestrijden van woonoverlast. De raad heeft uitgesproken dat de overlastveroorzaker moet boeten voor de veroorzaakte overlast. Het mag niet zo zijn dat slachtoffers zich genoodzaakt voelen te verhuizen, terwijl de overlastgevers gewoon blijven zitten.

Huurders en Wooneigenaren
Voor bewoners van corporatiewoningen geldt dat het mogelijk is in uiterste gevallen de veroorzakers van overlast, verplicht te verhuizen naar een andere buurt.
Bij overlast veroorzaakt door bewoners van particuliere huurwoningen of door een eigenaar-bewoner lijkt het voor de gemeente minder makkelijk tot actie over te gaan.
Ter bestrijding van woonoverlast is er is natuurlijk het steunpunt woonoverlast. Bij dit steunpunt lijkt overlast door huurders echter centraal te staan.
Het bestrijden van overlast door huiseigenaren die tevens hun woning bewonen of bewoners die van particulieren huren lijkt onderbelicht. Omdat ook eigenaren-bewoners en particuliere huurders natuurlijk overlast kunnen veroorzaken.

Vragen
De PvdA wil dat het college ook in staat is huiseigenaren die overlast veroorzaken aan kan pakken. Duco Hoogland (Raadslid) ziet hier al mogelijkheden toe in de huidige gemeentewet. Hoogland: "De burgemeester heeft de bevoegdheden om huizen af te sluiten wanneer er overlas is. Dit is een prima handvat om overlastgevers aan te pakken en moet waar mogelijk worden toegepast."
Bijlagen: doc 20080630 dh woonoverlast.doc