Akkoord over luchtkwaliteit zet projecten weer in beweging

01/07/2008 14:34

VNG

Het kabinet heeft afgelopen vrijdag ingestemd met het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het NSL bevat een pakket aan nationale en lokale maatregelen ter waarde van

euro 2 miljard, waarmee in 2015 aan de Europese normen voor luchtkwaliteit zal worden voldaan. Belangrijke consequentie van het NSL is echter dat projecten die op dit moment stilliggen doorgang kunnen vinden. Doordat ze zijn opgenomen in het NSL zijn er maatregelen voorzien om de luchtkwaliteit te verbeteren. De VNG is verheugd dat niet alleen de stilliggende projecten weer door kunnen gaan, maar dat daarnaast ook nog eens een belangrijke gezondheidswinst ontstaat door een betere luchtkwaliteit.

Het NSL laat duidelijk zien dat het Rijk en de decentrale overheden serieus de luchtkwaliteit gaan verbeteren. Ook worden de investeringen van het Rijk en gemeenten inzichtelijk gemaakt. Gemeenten en Provincies hebben al in het voorjaar de bestuurlijke besluiten genomen omtrent de maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit. Gemeenten zullen de komende jaren gezamenlijk ongeveer euro 340 miljoen investeren om de luchtkwaliteit op lokaal niveau te verbeteren.

Begin juli zal het NSL aan de Europese Commissie in Brussel worden gezonden. Het NSL is de onderbouwing van het Nederlandse verzoek tot uitstel voor het behalen van de normen zoals deze in de nieuwe richtlijn zijn opgenomen. In het NSL is in detail beschreven hoe de normen in de komende jaren (ijkmomenten 2011 en 2015) wel gehaald gaan worden. Binnen een termijn van 9 maanden zal vanuit Brussel een antwoord moeten komen op de aanvraag tot uitstel.

Gemeenten hebben de autonome bevoegdheid om te beslissen over aanvullende maatregelen. Deze aanvullende maatregelen zullen worden ingezet als blijkt dat het nu voorgenomen en uit te voeren beleid niet voldoende bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de steden. Zo heeft de gemeente Amsterdam het plan voor een milieuzone voor personenauto's klaar als de luchtkwaliteit, door de voorgenomen maatregelen in het NSL niet voldoende is verbeterd. Gemeenten laten hiermee zien dat zij serieus werk maken van het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Den Haag, 1 juli 2008