FNV

30-6-2008 FNV: Thuiszorg sociaal aanbesteden

FNV Lokaal en ABVAKABO FNV roepen gemeenten op om sociale normen te hanteren bij de keuze van een instelling die de thuiszorg mag uitvoeren.

Gemeenten moeten uurtarieven hanteren van tenminste 22 euro, zodat thuiszorginstellingen in staat zijn zich aan de CAO te houden, zo stelt de FNV in een zojuist verschenen checklist over het onderwerp. Ook is het belangrijk dat het personeel goed wordt geschoold. Bij contractwisselingen zou de nieuwe thuiszorginstelling het personeel van de oude instelling moeten overnemen.

In 2007 werd de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning van kracht, waardoor gemeenten de huishoudelijke hulp zijn gaan aanbesteden. "We hebben onderzoek gedaan onder gemeenten en daaruit blijkt dat er helaas veel is misgegaan", aldus FNV Federatiebestuurder Leo Hartveld. "In veel gemeenten zijn zelfs ontslagen gevallen".

Uit de Lokale Monitor Werk en Inkomen van de FNV bleek dat de aanbestedingen in één op de zeven gemeenten tot ontslagen bij de thuiszorg hebben geleid. In één op de drie gemeenten ontstonden personeelstekorten. Ook ontstonden er in een derde van de gemeenten tekorten bij de thuiszorg.

"Met onze checklist willen we dit soort problemen in de toekomst voorkomen", aldus bestuurder Eric Maas van ABVAKABO FNV. Lokale groepen van de FNV gaan gemeenten vragen om de checklist als uitgangspunt te hanteren bij de nieuwe ronde van aanbestedingen.

De checklist is hier te vinden