NEN


Energiezuinig en minder hinder

dinsdag 1 juli 2008, 12:00

Eind mei verscheen het eindrapport van de Taskforce Verlichting, dat voorstellen bevat om energiezuinige verlichting in Nederland gemeengoed te laten worden en lichthinder te beperken.

Dat betekent dat de gloeilamp moet verdwijnen en spaarlampen, LED-verlichting, energiezuinige fluorescentiebuizen, eco-halogeenlampen en andere efficiënte verlichtingssystemen, zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtregulering, algemeen moeten zijn geaccepteerd. Een ambitieus plan, maar de mogelijkheden zijn er. De uitvoering ervan zal vooral moeten worden gesteund door financieel voordeel voor álle energiegebruikers.

50% minder
Onder energiezuinige verlichting verstaat de Taskforce Verlichting: "de thans of binnen enkele jaren algemeen toepasbare, meest energie-efficiënte technieken". Door massale toepassing van bestaande energiebesparende technieken kan het huidige elektriciteitsgebruik door verlichting met 50% worden verlaagd. Dat komt neer op het vermogen van bijna één elektriciteitscentrale.
De Taskforce Verlichting heeft in het rapport voor de drie verlichtingssectoren verschillende strategieën uitgedacht: verleiden (huishoudelijke verlichting), verplichten (utiliteitsbouw) en afspreken (openbare verlichting).

Bedrijfsleven
Taskforce-voorzitter Hafkamp gaat uit van stevig doorpakken als het gaat om energiebesparing. "Onze taak als Taskforce Verlichting was te proberen met heel concrete maatregelen te komen. Ofwel: meters maken. Er komen weliswaar richtlijnen uit Europa aan over energiebesparing op verlichting, maar dat duurt te lang. De Nederlandse overheid moet laten zien dat het haar serieus is en dat ze er echt wat aan wil doen. Zonder het bedrijfsleven red je het echter niet. Daar zitten de mensen die van de hoed en de rand weten, die de technische oplossingen kennen."

Dynamisch verlichten
Met vrij eenvoudige technische middelen kunnen al op korte termijn energiebesparende maatregelen worden genomen met betrekking tot verlichting. Sensoren in kantoorruimten die ervoor zorgen dat de verlichting wordt uitgeschakeld als er niemand is. Openbare verlichting kan dynamisch worden gemaakt, reagerend op het verkeersaanbod. Voor deze maatregelen zijn geen enorme investeringen nodig. Hafkamp: "Het belangrijkste is goede informatie, op de drie terreinen waar we ons met de Taskforce Verlichting op richten. Er is geen enkele reden om niet vanaf nu met energiezuinige verlichting aan de slag te gaan."

Klik hier voor het complete rapport 'Groen licht voor energiebesparing' van de Taskforce Verlichting. Bron: Installicht.

NEN is er voor u!
Een groot aantal mensen werkt dagelijks op kantoor. Een deel daarvan heeft een eigen werkplek, maar ook een aanzienlijk deel moet zijn of haar werkplek delen met collega's. Aan welke eisen moet een kantoorwerkplek eigenlijk voldoen? Hoe regel ik de juiste verlichting? Hoe groot moet een werkplek eigenlijk zijn? Dit zijn allemaal vragen waar alle kantoormedewerkers en kantoorinrichters wel eens mee te maken hebben gehad.