NEN


Slimme meters: 'militaire operatie'?

dinsdag 1 juli 2008, 10:01

Een militaire operatie. Een gigantische klus. De grootste investering waarmee netbeheerders worden geconfronteerd sinds de jaren zestig. Dat waren de kreten tijdens het congres Energie Metering en Billing over de uitrol van de slimme meter.

Het gemopper tijdens het congres over het recente uitstel van de invoering van de 'slimme' energiemeter komt vreemd over, want de netwerkbeheerders kampen nog steeds met flink wat problemen. Zo is het kostenplaatje voor plaatsing van de meter volgens velen - zeker de ET-installateurs - niet realistisch. Zestig euro staat er voor de kosten van de slimme meter per klant, inclusief plaatsing, volgens CDA-Kamerlid Jos Hessels. Hoongelach was zijn deel, want wat de uitrol van de slimme energiemeters nu werkelijk gaat kosten, is nog steeds niet duidelijk.

De Energiekamer, die erop moet toezien dat de netbeheerders de investering niet verhalen op de klant, durft nog geen schatting te doen. Daarom heeft de toezichthouder onderzoeksbureau Frontier Economics ingeschakeld om een kostenonderzoek uit te voeren. Het onderzoek moet duidelijk maken of regionale netbeheerders wel financiering kunnen vinden voor de uitrol, en wat de aangescherpte eisen betekenen voor het financiële plaatje. Volgens meterplaatsbedrijf Founter is het bedrag van EUR 60 per plaatsing van een meter veel te laag. Groot struikelblok hierbij is dat er veel tijd en geld kwijt verloren zal gaan aan klanten die niet thuis zijn op de dag dat de slimme meter moet worden geplaatst.

Data versturen
Lastig probleem wordt ook de keuze van de techniek om de meetdata van de klant naar de beheerder te transporteren. De diverse pilots die tot nu toe zijn gehouden, hebben bij geen enkele beheerder een duidelijke 'winnaar' aangewezen. "Er steekt geen enkele techniek met kop en schouders boven de rest uit", constateert Eric Verbrugge van Delta. Ook Essent Netwerk, dat al duizenden meters her en der heeft opgesteld, heeft ondanks alle pilots nog geen definitieve keuze kunnen maken. Aan zowel PLC (data versturen via het elektriciteitsnet) als GPRS zitten haken en ogen.
De slimme meter tegelijk invoeren met overschakeling op het leveranciersmodel en capaciteitstarief is wel veel tegelijk op het bordje van de energiebranche, constateerde corporate strateeg Dick Jonker van Eneco. Tel daarbij op de instabiele politieke koers, in combinatie met het feit dat energiebedrijven het zichzelf ook niet gemakkelijk maken met alle verschillende overleg- en werkgroepen die ze vormen rondom de slimme meter. Daardoor raakt het veld ook het zicht kwijt op de stand van zaken, merkte Jonker. De complexiteit van de uitrol wordt volgens hem onderschat. "Dat wordt een van de grootste gevaren bij de implementatie van de slimme energiemeter", aldus Jonker.

NTA 8130:2007 nl
In 2006 is door een projectgroep bij NEN gestart met het maken van de NTA 8130 `Basisfuncties voor de meetinrichting voor electriciteit, gas en thermische energie'. Door deze functies te verankeren in de Nederlandse wet- en regelgeving (meetcodes), en door de meetdata slim te gebruiken, wordt een basis gevormd voor nieuwe elektronische toepassingen. De functies en meetdata kunnen, via een lokale verbinding vanuit de meterkast, direct door een programma van de afnemer benaderd worden, of op afstand door een geautoriseerde marktpartij zoals energieleveranciers, netbeheerders en meetdatabedrijven.

De te downloaden versie is nog niet definitief maar zal uitsluitend op opmaaktechnische details afwijken van de definitieve versie. Technisch inhoudelijk zullen er geen wijzigingen meer optreden. U kunt de NTA 8130 hier downloaden.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8130:2007 nl (Norm)