NEN


Energievoorziening: schoner, slimmer en gevarieerder

dinsdag 1 juli 2008, 09:40

Er is een fundamentele verandering van onze energievoorziening nodig om het hoofd te bieden aan de stijgende energievraag en de CO2-uitstoot, die weer leiden tot stijgende energieprijzen. De energievoorziening moet schoner, slimmer en gevarieerder.

Dat is de kern van het Energierapport 2008 dat de ministers van Economische Zaken, van Buitenlandse Zaken en van Ruimte en Milieu aan de Tweede Kamer hebben aangeboden. De verandering biedt grote kansen voor Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven.

'Geen spijt'-maatregelen
In het energierapport schetst het kabinet een aantal toekomstscenario's en neemt het een reeks 'geen spijt'-maatregelen om toekomstige besluitvorming niet te bemoeilijken. De komende periode worden de scenario's verder uitgewerkt, zodat een volgend kabinet een verantwoord besluit kan nemen over de toekomstige inzet van kernenergie in Nederland.
Aardgas blijft ook de komende decennia een belangrijke rol spelen in de elektriciteitsopwekking. Voor potentiële investeerders in kolencentrales is Nederland een aantrekkelijk land vanwege de kustlocaties.
Om geen enkele energieoptie uit te sluiten stimuleert het kabinet krachtig de ontwikkeling van CO2-afvang en -opslag.

Flexibel
Het kabinet investeert in de jaren 2008 tot en met 2011 bijna EUR 7,5 miljard in de energievoorziening, intensiveert het internationale energiebeleid en past de wet- en regelgeving aan om de werking van de energiemarkten en het investeringsklimaat te verbeteren. Samen met marktpartijen gaat het kabinet Nederland als 'gasrotonde' uitbouwen, de Noordzee ontwikkelen als duurzame energiebron en zorgen voor een slimme en flexibele energie-infrastructuur.

Verduurzaming
Energiebesparing en duurzame energie worden door het kabinet krachtig gestimuleerd. De FES-wet (Fonds Economische Structuurversterking) zal zodanig worden aangepast dat investeringen in verduurzaming van de energiehuishouding uit de gasbaten mogelijk worden.

Niet gebruikt
Een alternatieve bron voor het opwekken van energie is volgens ingenieursbureau Techniplan Adviseurs het Nederlandse oppervlaktewater. Hiermee zou volgens het bureau jaarlijks 8 miljoen ton CO2 kunnen worden bespaard. Rivieren, kanalen en plassen blijken de grootste - ongebruikte - duurzame energiebron. Het Nederlandse oppervlaktewater is met bijna 360.000 hectare de grootste gratis zonnecollector. Circa 20% van alle gebouwen ligt binnen 500 meter van water en zou van de schone energie gebruik kunnen maken. In combinatie met bodemopslag is oppervlaktewater een zeer schone, maar vooral financieel rendabele manier om gebouwen te verwarmen en te koelen. Extra investeringen zijn gemiddeld binnen vijf jaar terugverdiend. Techniplan Adviseurs past de techniek inmiddels toe bij de Rotterdamse Maastoren en het project Port City van Havenbedrijf Rotterdam.
Voor de benodigde techniek won het bedrijf vorig jaar De Vernufteling, de innovatieprijs van de Nederlandse ingenieurswereld.

Bron: Energiened

NEN en Energie
In het vakgebied Energiewinning en -transport vindt u meer over normalisatie voor de winning, transport en productie van olie, gas en alternatieve energiedragers. Het betreft voorschriften voor materieel ('equipment') voor offshore- en on-shoreconstructies, raffinaderijen en transportleidingen. Ook zijn er tal van normen voor debiet- en hoeveelheidsmetingen: meetmethoden voor producten in gesloten pijpleidingsystemen (dynamische metingen) of in atmosferische tanks of drukvaten (statische metingen).
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 61277:1998 en;fr (Norm) NEN-IEC 60050-601:1986/A1:1998 en;fr;ru (Norm) IEC/TS 62257-7-3:2008 en (Norm)