Gemeente Kapelle

Romeins hout op veen in Kapelle

Romeins op veen? Dan spitsen archeologen in Zeeland de oren. Vindplaatsen uit de Romeinse tijd op het veen zijn in Zeeland namelijk zeldzaam. In het Zeeuwse Kapelle deden archeologen onlangs een bijzondere Romeinse vondst op het veen: een houten constructie die waarschijnlijk met industriële activiteiten te maken heeft.

Al eerder was in de Smokkelhoek, een locatie waar de gemeente Kapelle een bedrijventerrein wil aanleggen, een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Daarbij waren fragmenten aardewerk uit de Romeinse tijd en deels

gemoerneerd veen gevonden: met zout doordrenkt veen dat in de Middeleeuwen werd afgegraven voor de winning van zout of turf. In vervolg hierop voerde RAAP in opdracht van de gemeente in maart dit jaar een proefsleuvenonderzoek uit. Verscheidene middeleeuwse moerneringskuilen kwamen daarbij tevoorschijn, een vondstlaag met Romeins aardewerk (globale datering 70 tot 270 na Chr.) en dakpanfragmenten, twee haardkuilen en een wel heel bijzondere houten constructie.

raadsel

De houten constructie bleek goed geconserveerd en bestaat uit een balk met daarlangs 4 palen en twee dwarsverbindingen. Twee meter noordelijker daarvandaan ligt een tweede paralleLLe balk, zonder palen erlangs. In eerste instantie stonden de archeologen voor een raadsel. Dergelijke houtconstructies zijn niet eerder in Zeeland gevonden. Dat het een wand van een boerderij was, lag niet voor de hand wantin het nabijgelegen Ellewoutsdijk, waar ADC Archeoprojecten in 2002 delen van Romeinse boerderijen had opgegraven, bestaan de wanden alleen uitstaande palen in een wandgreppel en is geen liggend hout aangetroffen. Ook voor een functie als stal ontbreken aanwijzingen zoals mesten fosfaat.

zout

Voor de oplossing moest zuidelijker gekeken worden. Aan de Vlaamse kust zijn zulke constructies namelijk wel aangetroffen en daar zijn ze geïnterpreteerd als zoutpannen waarin zout werd gewonnen uit zeewater. Gezien de overeenkomst in de constructie ligt een functie als zoutpan ook in Kapelle voor de hand. De noordelijke houten balk markeerde de overgang van het veen naar een geul die open lag in de Romeinse tijd. Deze balk heeft mogelijk als oeverbeschoeiing gediend. Opvallend is wel het ontbreken van briquetage-aardewerk dat werd gebruikt in de zoutwinning en -productie. In dit aardewerk werd het water dan ingedampt op de productielocatie en het zout werd er ook in getransporteerd. Elders in Zeeland is dit aardewerk wel aangetroffen op vindplaatsen die een rol speelden in de zoutwinning.

industrie

De verrassende conclusie van het RAAP-onderzoek is dus dat het toekomstige bedrijventerrein Smokkelhoek al in de Romeinse tijd industriële activiteiten kende. Hier bestond een Romeins zoutwinningsbedrijfje, op het veen, direct naast de geuL. Het zout werd gewonnen door het zoute water uit de geul op te vangen in een bassin met houten beschoeiing en vervolgens in te dampen met behulp van het verbranden van veen.

Op het aangrenzende perceel wordt na de zomer eveneens een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd en aansluitend zal ook de vindplaats worden opgegraven. Wellicht levert dat meer informatie op over de industriële activiteiten in het verleden.