Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

1 juli 2008
Idee over onderzoekeridentificatie in The Lancet Commentaar van jonge Maastrichtse onderzoekers gevraagd

Omdat onderzoekers hun initialen niet altijd consequent gebruiken, hun naam veranderen bij trouwen of gewoon een veel voorkomende naam hebben, valt het in de wetenschap tot nu toe niet altijd mee de juiste onderzoeker aan de juiste publicatie te koppelen. Twee jonge wetenschappers van de Universiteit Maastricht, Jochen Cals en Daniel Kotz, zijn door het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift The Lancet uitgenodigd een commentaar te schrijven over de mogelijke oplossing van dit probleem, die ze zelf een jaar geleden al bedachten. Het artikel verscheen afgelopen weekend.

De duizenden wetenschappelijke artikelen die jaarlijks gepubliceerd worden, kunnen via trefwoorden gevonden worden in digitale databases. Andersom blijkt het echter vaak lastig te zijn om individuele wetenschappers en hun wetenschappelijke werk te vinden. In deze tijd van digitalisering zou dat euvel toch verholpen moeten kunnen worden, dachten Cals en Kotz een jaar geleden. Bijvoorbeeld via een persoonlijk ID-nummer, waaraan wetenschappers zelf hun gegevens en artikelen kunnen koppelen.
Wetenschappers worden in toenemende mate afgerekend en beloond op individuele prestaties, zoals ook recent werd aangekondigd door minister Plasterk. Bovendien, benadrukte hij, wordt mobiliteit binnen de wetenschappelijke wereld steeds meer gemeengoed. Het artikel van Cals en Kotz werd in eerste instantie niet geaccepteerd voor publicatie door een aantal medische tijdschriften omdat getwijfeld werd aan de haalbaarheid van zo'n systeem. Toen in januari van dit jaar het bedrijf Thomson Scientific `ResearcherID.com' lanceerde, een applicatie waarop de twee Maastrichtse onderzoekers doelden, werden ze verzocht over dit systeem een commentaar te schrijven, onderbouwd met de kansen en bedreigingen. Cals en Kotz concluderen dat ResearcherID een eerste stap zou kunnen zijn naar een wereldwijd systeem van onderzoekeridentificatie. Op dit moment is zo'n ID-nummer al gebruikelijk en succesvol bij publicaties over medische interventiestudies. Voorwaarde is wel dat zoveel mogelijk onderzoekers zelf een account aan moeten maken en deze ook consequent gebruiken bij al hun wetenschappelijke publicaties. Ook wetenschappelijk tijdschriften zouden hierop toe kunnen zien, door altijd naar deze identificatiecode te vragen bij een publicatie. "Wellicht is dit systeem de volgende stap tot verdere transparantie in de wereld van de wetenschap, met haar toenemende digitale stroom aan informatie en mensen", aldus de onderzoekers.
Het verzoek van The Lancet was een prettige verrassing. "Je wordt niet wekelijks benaderd door The Lancet, zeker niet als je nog aan het begin van je wetenschappelijke carrière staat zoals wij", aldus Cals. De twee zijn als promovendus verbonden aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde en werkzaam bij CAPHRI (School for Public Health and Primary Care). Kotz hoopt eind 2008 te promoveren op stoppen-met-roken onderzoek, terwijl Cals als huisarts in opleiding onderzoek doet naar luchtweginfecties en zijn proefschrift in 2009 hoopt af te ronden. Wetenschappelijk directeur van CAPHRI, prof. dr. Onno van Schayck, spreekt over een bijzondere publicatie: "Als dit succesvol wordt, zal het de manier van citatiescores gaan beïnvloeden en aanzienlijk vereenvoudigen. Aangezien citatiescores nog steeds ons belangrijkste meetpunt vormen om de kwaliteit van onderzoekers te meten, heeft dit absoluut gewicht!"

Noot voor de pers:
Klik hier voor de betreffende publicatie
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Jochen Cals, tel. 043 3881938, e-mail j.cals@hag.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.