Gemeente Lochem




Lochem tekent convenant 'Kinderen doen mee!'

Op een grote conferentie in Utrecht tekende de gemeente Lochem maandag 30 juni met een groot aantal andere gemeenten het convenant 'Kinderen doen mee!'. In dit convenant maken staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van sociale zaken en de gemeente afspraken hoe kinderen uit arme gezinnen de kans krijgen deel te nemen aan sport, cultuur of andere activiteiten.

Naar schatting zo'n 380.000 kinderen groeien in Nederland in armoede op. Staatssecretaris Aboutaleb vindt het belangrijk dat ook die kansen krijgen om hun talenten te ontplooien. Daarvoor stelt hij jaarlijks veertig miljoen euro extra beschikbaar aan de gemeenten. Om als gemeente extra geld te kunnen ontvangen, moeten zij wel eerst een convenant tekenen.

"Als gemeente Lochem vinden wij het heel belangrijk dat ook kinderen uit arme gezinnen de kans krijgen zich te ontplooien. We zijn onder andere bezig een jeugdsportfonds op te richten, zodat dergelijke kinderen lid kunnen worden van een sportvereniging of hun sportkleding kunnen betalen. We hebben onlangs nog de nota armoedebeleid vastgesteld met als motto 'Niemand uitsluiten'. We kiezen voor een brede aanpak om te proberen mensen uit de armoede-situatie te halen of te voorkomen dat zij daarin verzeild raken ," vertelt wethouder Gudrun Kreeft van welzijn.

Op de conferentie 'Kinderen doen mee!' in het Utrechtse stadion Galgenwaard tekenden een groot aantal andere gemeenten met staatssecretaris Aboutaleb het convenant. Bedoeling van de conferentie was het leggen van verbindingen tussen de verschillende beleidsterreinen jeugdbeleid, sport, cultuur en armoedebeleid. Tijdens korte workshops konden vertegenwoordigers van gemeenten in gesprek met organisaties op het gebied van cultuur, kunst en sport die gemeenten kunnen ondersteunen bij de uitvoering van het convenant.