Gemeente Lochem


Nieuw jeugdbeleid krijgt stevig vorm

Het nieuwe jeugdbeleid, dat vorig jaar in intensieve samenspraak met betrokken organisaties is opgezet, krijgt dit jaar al stevig vorm. Van de actiepunten voor 2008 is een heel aantal al uitgevoerd. Zo is het aantal uren van de jongerenwerker flink uitgebreid, wordt de jeugdhulp dichter naar de scholen gebracht, kunnen particulieren financiële ondersteuning krijgen van initiatieven voor jongeren en wordt de overlegstructuur op de schop genomen van de gemeente en alle organisaties en instellingen die met jeugdbeleid te maken hebben.

"Die nieuwe overlegstructuur lijkt voor de ouders misschien niet zo interessant, maar er kan daardoor wel met veel minder overleg veel efficiënter worden gewerkt. Doordat de gemeente de regie in handen heeft gekregen, krijgen we meer jongeren sneller in beeld met wie iets misgaat en wordt dubbel werk vermeden," stelt wethouder Gudrun Kreeft-Winters van welzijn. De gemeente is bezig flink te snoeien in de 21 verschillende overlegvormen met onder andere het jongerenwerk, maatschappelijk werk, de politie en de reclassering.

Een heel concreet initiatief voor ouders is de regeling voor Kleinschalige Innovatieve Projecten, ofwel de KIP-regeling. "Ouders of jeugdigen met leuke ideeën voor de jeugd kunnen een kleine subsidie krijgen als ondersteuning. Zo hebben we een alcoholvrije tienerdisco gesteund in Lochem en kreeg het Open Jongeren Werk Lochem (OJWL) geld voor een sportdag in Laren voor mensen met een verstandelijke beperking en jongeren onder de titel Samen Sporten. Dit soort initiatieven vormen een goede aanvulling op wat de gesubsidieerde organisaties doen voor jongeren." Op de website www.lochem.nl is een aanvraagformulier voor een KIP-activiteit te vinden. Het makkelijkst is bij zoeken even 'KIP' in te vullen.

Een belangrijke stap was dit voorjaar ook de uitbreiding van de uren voor het jongerenwerk. Kreeft: "Het gaat met name om het zogeheten vindplaatsgerichte jongerenwerk. Daarbij gaat de jongerenwerker naar hangplekken of andere plaatsen waar jongeren samen komen. Het gaat niet per se om jongeren die overlast veroorzaken. Het is belangrijk om zicht te hebben op groepen jongeren die op straat rondhangen."

Onderkennen
Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de hulp aan jongeren naar de scholen wordt gebracht. "We bedoelen daarmee dat problemen met schoolgaande kinderen veel sneller worden onderkend en de leraren en ouders ook weten bij wie ze voor hulp kunnen aankloppen. We hebben afgelopen schooljaar een proefproject gedaan op het basisonderwijs, waar een zogeheten schakelfunctionaris van het maatschappelijk werk actief was. Die hielp om problemen vroegtijdig te signaleren, kon het kind en de kring daar omheen in kaart brengen en hen eventueel in contact brengen met andere organisaties," legt Kreeft uit.

Scholieren konden zelf ook ideeën aandragen. Zo willen leerlingen van het Staring College op school meer aan sport doen. Samen met allerlei sportverenigingen is nu een sportkennismakingsproject in ontwikkeling.

In totaal kan Lochem dit jaar ¤ 100.000 euro besteden voor het uitvoeren van het actieplan dat voortvloeide uit de Nota Integraal Jeugdbeleid 2008-2012.