Gemeente Lochem


Eerste veteranenbijeenkomst groot succes

Ruim honderd veteranen en hun partners kwamen 24 juni bijeen op de eerste veteranenbijeenkomst van de gemeente Lochem. Bij het Indiëmonument van de Gorsselse begraafplaats stond het gezelschap met burgmeester Frans Spekreijse eerst stil bij de gevallenen, vanaf de uitzendingen naar Indië tot en met de missie in Uruzgan. De burgemeester legde samen met de heren Van Houten en Roek een krans.

Daarna ging het gezelschap naar de Detmerskazerne in Eefde, waar het welkom werd geheten door Majoor Groeneweg. Burgemeester Spekreijse gaf in zijn toespraak aan dat vroeger weinig werd stilgestaan bij wat veteranen bij hun uitzending meemaakten. Tegenwoordig is veel meer aandacht voor nazorg en het delen van ervaringen tijdens en na missies. De burgemeester onderstreepte het belang van het herkennen en erkennen van veteranen en het bekennen van hun ervaringen. Daarnaast sprak hij namens de inwoners van de gemeente Lochem zijn waardering en respect uit voor de veteranen.

De gemeente Lochem hield voor het eerst een bijeenkomst voor de veteranen uit de eigen gemeente. Dat deed Lochem, omdat niet iedereen in de gelegenheid was om 28 juni de festiviteiten bij te wonen van de Nationale Nederlandse Veteranendag in Den Haag. De gemeente Lochem telt ongeveer tweehonderd veteranen. Het betreft inwoners die in de periode 1940-1945, in Indië, Nieuwe Guinea of Korea hun militaire dienst hebben vervuld, of aan latere militaire missies hebben deelgenomen. Het gaat daarbij ook om recentere missies zoals Srebrenica en Uruzgan.

Vanwege het grote succes van de eerste gemeentelijke veteranenbijeenkomst is besloten deze volgend jaar opnieuw te houden. Verschillende mensen hebben zich al spontaan voor de organisatie daarvan aangemeld.