KPMG


Kredietcrisis legt zwakke plekken vermogensbeheer pijnlijk bloot


01|07|08 - Dit blijkt uit internationaal onderzoek dat KPMG jaarlijks verricht onder ruim driehonderd professionals die werkzaam zijn in het vermogensbeheer.

De kredietcrisis heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor banken, maar ook voor vermogensbeheerders. De bedrijven hebben door de kredietcrisis niet alleen hun rentabiliteit zien afnemen, ook het vertrouwen van beleggers in vermogensbeheerders is door de crisis aanzienlijk aangetast.

Uit internationaal onderzoek dat KPMG jaarlijks verricht onder ruim driehonderd professionals die werkzaam zijn in het vermogensbeheer blijkt dat 60% aangeeft dat de kredietcrisis van negatieve invloed is geweest op de rentabiliteit. Nog eens 60% vindt dat het vertrouwen van de belegger in de vermogensbeheerder door de kredietcrisis is afgenomen.

"De kredietcrisis heeft bovendien op pijnlijke wijze de tekortkomingen van de sector blootgelegd", constateert Martijn Huiskers, voorzitter van de Fund & Asset Management praktijk van KPMG. Huiskers: "Hoewel het werken met financiële instrumenten steeds ingewikkelder wordt, heeft de kennis van vermogensbeheerders geen gelijke tred gehouden met deze ontwikkeling. De sector wordt gekenmerkt door een chronisch gebrek aan deskundigheid. Vermogensbeheerders zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd het noodzakelijke talent te werven en te behouden om te kunnen voldoen aan de toenemende behoefte aan gespecialiseerde kennis van complexe financiële instrumenten. Dit geldt evenzeer voor het risico management."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat bijna 60% van de traditionele vermogensbeheerders gebruik maakt van derivaten. Het gebruik van hedge funds ligt met 61% zelfs hoger. Eén op de vijf bedrijven blijkt echter geen specialisten in huis te hebben die voldoende kennis hebben van deze complexe financiële instrumenten. Institutionele beleggers lopen een nog groter risico. Van deze bedrijven blijkt zelfs één op de drie bedrijven geen deskundigheid in huis te hebben. Ook de risico's die vermogensbeheerders met het gebruik van deze financiële instrumenten lopen wordt onvoldoende onderkend. Van de onderzochte vermogensbeheerders kwantificeert slechts 28% het risico dat zij met complexe financiële instrumenten lopen. Ruim 40% heeft inzicht in de mate waarin zij aan de risico's bloot staan. De helft van de bedrijven is van mening dat het systeem op basis waarvan de risico's gemeten worden een reëel beeld geeft van de werkelijke risico's op verlies binnen een portfolio.

De bedrijven geven aan in het algemeen weinig steun te ondervinden van rating agencies. Huiskers: "Slechts 35% van de vermogenbeheerders vindt dat rating agencies een accuraat oordeel geven over het mogelijk falen van een financieel instrument. Ruim 80% van de vermogenbeheerders denkt dat het in gebreke blijven van de rating agencies veroorzaakt wordt door belangenverstrengeling. Bijna 90% denkt dat de agencies geen verstand hebben van de producten die zij moeten waarderen."

Vermogensbeheerders verwachten dat het gebruik van complexe financiële instrumenten alleen maar zal toenemen. Van alle beschikbare producten wordt wereldwijd op dit moment het meest belegd in traditionele equity fondsen, gevolgd door traditionele bond fondsen en kapitaalmarkt fondsen. Wereldwijd verwacht 39% van de vermogensbeheerders dat het gebruik van derivaten de komende twee jaar zal toenemen. Datzelfde geldt voor hedge funds."
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.