Wethouder Lavooij ondertekende verklaring
Gilze en Rijen maakt zich sterk voor biodiversiteit
Tijdens een feestelijke bijeenkomst heeft wethouder Lau Lavooij onlangs de zogenaamde Countdown 2010 verklaring ondertekend. Deze verklaring legt vast dat de gemeente de teruggang van de biodiversiteit wil tegengaan door binnen de gemeentegrenzen een actieprogramma op te stellen en maatregelen te nemen.
Wat is biodiversiteit? Gezond voedsel en medicijnen, frisse lucht en schoon water, bescherming tegen natuurrampen en genieten van een boswandeling in de lente: zonder biodiversiteit is ons leven nauwelijks voor te stellen en een stuk onaangenamer. Biodiversiteit is in feite de verzamelnaam voor de grote verscheidenheid aan micro-organismen, dieren- en plantensoorten.
Wethouder Lau Lavooij ondertekent namens de gemeente de Countdown 2010 verklaring.
Alarmerend
Omdat we steeds meer gebruik maken van ecosystemen (bossen, moerassen, zeeën) en natuurlijke rijkdommen, gaat biodiversiteit in een alarmerend tempo verloren. We zien nu al dat ecosystemen ontregeld raken en dat dit negatieve gevolgen heeft voor het menselijk welzijn. Deze gevolgen zullen toenemen als we geen actie ondernemen om biodiversiteit te beschermen en duurzaam te gebruiken.
Alle ondertekenaars samen met gedeputeerde
Onno Hoes en Frank Petter,burgemeester van Woudrichem
en voorzitter van de Taskforce biodiversiteit en countdown 2010.
Voordelen voor de mens
Een hoge biodiversiteit is dus niet alleen belangrijk voor planten of dieren, maar heeft ook grote voordelen voor de mens. Neem om te beginnen de sociale functie. Een groene en gevarieerde omgeving bevordert het welzijn van bewoners. Ze kan dienen als ontmoetingsplek maar ook als rustpunt; je kunt er wandelen of sportief bezig zijn, je steekt er wat van op en het maakt een stad of wijk mooier en aantrekkelijker.
Daarnaast kent een gezond ecologisch systeem in de stad belangrijke regulerende functies. Zo houdt ecologisch gezond water zichzelf zuiver en is gezonder voor mens en dier. En een forse groenstructuur reinigt lucht, vangt stof, bevordert de waterafvoer bij regen, remt wind, reguleert temperatuur en isoleert geluid.
Tot slot hebben groen en blauw in de stad een niet te onderschatten economische functie. Een natuurlijk omgeving is meestal een belangrijke voorwaarde voor vestiging van bedrijven. Burgers hebben vaak meer geld over voor een huis met groen of water voor de deur. Natuur verbetert dus uiteindelijk het vestigingsklimaat van de stad.
Samenwerken
Europese landen hebben in 2001 afgesproken om het biodiversiteitsverlies in 2010 te stoppen. Om mee te helpen deze doelstelling te behalen, is in 2004 de Europese Countdown 2010 campagne gestart.
Behalve wethouder Lavooij hebben ook de gemeenten Dongen, Hilvarenbeek, Goirle en Loon op Zand, de Reconstructiecommissie Beerze Reusel en de ZLTO de verklaring ondertekend. Andere organisaties, zoals de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Tilburg, Boxtel en Eindhoven, waterschap Brabantse Delta, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Grontmij en Arcadis hadden dat al eerder gedaan. Doordat deze organisaties allemaal bijdragen en willen samenwerken, hopen we zo veel mogelijk positieve resultaten te behalen.
Actieprogramma
De gemeente gaat het komend jaar een actieprogramma opstellen, waarin zij omschrijft wat de gemeente zelf op het gebied van biodiversiteit gaat doen en hoe we anderen gaan stimuleren ook hun steentje bij te dragen. Voorbeelden van maatregelen zijn:
* meer verschillende plantensoorten, minder gras meer struiken, geen uitheemse soorten gebruiken en dergelijke;
* stimuleren van het openbaar vervoer;
* aanleg van groen in bebouwde omgeving;
* duurzaam bouwen stimuleren /eisen;
* dubbelzijdig kopiëren en printen;
* aanleg natuur en Ecologische VerbindingsZones (EVZ) in het buitengebied.
Zodra het actieprogramma klaar is, hoort u dat van ons.
U kunt zelf ook wat doen!
Niet alleen overheden en organisaties kunnen bijdragen aan biodiversiteit, u kunt als burger ook uw steentje bijdragen. Bent u geïnteresseerd? Ga dan naar http://www.redbiodiversiteitinbrabant.nl en onderteken zelf ook de verklaring om bij te dragen aan biodiversiteit.
Wilt u meer informatie? Dat kan via http://www.countdown2010.nl of de internetsite van het ministerie van VROM: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=20948.
Gemeente Gilze en Rijen