Gemeente Westvoorne


Pilot Toezicht Drank- en Horecawet

drank-en-horeca-pilot.jpg

Overmatig alcoholgebruik zorgt in onze samenleving voor volksgezondheids- en maatschappelijke problemen. Het kabinet heeft daarom aan de Tweede Kamer voorgesteld om de Drank- en Horecawet (DHW) te wijzigen. De wijziging houdt o.a. in dat het toezicht op de naleving van de wet gedeeltelijk wordt overgedragen van de Voedsel en Warenautoriteit naar gemeenten.

Vooruitlopend op de wetswijziging is in januari 2008 de Pilot Toezicht Drank- en Horecawet van start gegaan. De gemeenten op Voorne- Putten doen aan de pilot mee. Het doel van de pilot is om inzicht te krijgen in de ervaringen van gemeenten met het toezicht op de Drank- en Horecawet.
Er zijn toezichthouders aangesteld voor toezicht op de bepalingen uit de Drank- en Horecawet, waarbij speciale aandacht wordt gevestigd op intensieve controle op de leeftijdsgrenzen.

Controle
Tijdens de pilot worden Drank- en Horecawetcontroles overgedragen aan de gemeentelijke controleurs die daarvoor aangewezen zijn. Deze voeren onder andere inspecties uit bij:

* Vergunningplichtige bedrijven: cafés, discotheken, slijterijen, sportkantines;

* Niet vergunningplichtige bedrijven: bedrijven die zonder Drank- en Horecawetvergunning
zwakalcoholhoudende drank mogen verkopen voor gebruik elders dan ter plaatse, zoals supermarkten en snackbars;
* Bedrijven waar een verkoopverbod geldt: tankstations, winkels in wegrestaurants en bedrijven die behoren tot de non food-sector.

Afhankelijk van het soort bedrijf kan worden gecontroleerd op de vergunning, de inrichtingseisen, de aanwezigheid van de leidinggevende, de aanduiding en de controle van de leeftijdsgrenzen en op de (illegale) aanwezigheid van alcoholhoudende drank.

Sancties
Bij overtreding van de Drank- en Horecawet kunnen sancties en/of straffen worden opgelegd. Deze kunnen bestaan uit een mondelinge waarschuwing, een schriftelijke waarschuwing, een bestuurlijke boete met in het verlengde daarvan de dwangsombepaling of het intrekken van de Drank- en Horecawetvergunning door het College van burgemeester en wethouders. Wat een bestuurlijke boete, het nieuwe gemeentelijke instrument, precies inhoud zal hieronder nader worden toegelicht.

Bestuurlijke boete
Een bestuurlijke boete is een boete die zonder tussenkomst van de rechter aan een overtreder kan worden opgelegd. Inmiddels komt de bestuurlijke boete al in meer dan zestig wetten voor.

Gebruik van de bestuurlijke boete
Een bestuurlijke boete kan opgelegd worden voor de meeste overtredingen van de Drank- en Horecawet. Het Besluit bestuurlijke boete Drank- en Horecawet geeft een overzicht van deze overtredingen. De volledige informatie is te vinden op www.wetten.overheid.nl. De hoogte van de bestuurlijke boete is tevens vastgesteld in genoemd Besluit.

Een aantal overtredingen van de Drank- en Horecawet valt onder het strafrecht. Zo zal het toelaten van een dronken persoon (of iemand onder invloed van drugs) en het verstrekken van alcohol, als dat kan leiden tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid, altijd strafrechtelijk worden afgedaan. De wet bepaalt dat het strafrecht toegepast moet worden als de overtreding een direct gevaar oplevert voor de gezondheid en veiligheid van mensen. Dit geldt ook in gevallen waarin het economisch voordeel voor de overtreder aanmerkelijk groter is dan de bestuurlijke boete die ervoor gegeven kan worden. Strafrechtelijke sancties kunnen namelijk aanmerkelijk zwaarder zijn dan bestuurlijke boetes.

Het is niet mogelijk om bij één overtreding twee sancties op te leggen. Naast het intrekken van een vergunning wordt niet een bestuurlijke boete opgelegd en andersom. Het is ook niet mogelijk dat voor dezelfde overtreding het Openbaar Ministerie een boete op grond van de Wet op de economische delicten oplegt en de Voedsel en Warenautoriteit een bestuurlijke boete oplegt.

De praktijk
De controleur bezoekt de ondernemer en doet een inspectie. Als een overtreding van de Drank- en Horecawet geconstateerd wordt en deze volgens lokaal opgesteld beleid boetewaardig is, deelt de controleur mee dat hij een boeterapport zal opstellen. De ondernemer wordt vervolgens in de gelegenheid gesteld om een verklaring af te leggen. De ondernemer krijgt een kopie van het boeterapport.

De Afdeling Bestuurlijke Boetes van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beoordeelt het rapport en de verklaring. Als de Afdeling besluit een boete op te leggen, zendt het een zogenoemde kennisgeving aan de ondernemer. In die kennisgeving wordt het voornemen tot boeteoplegging aangekondigd. In de kennisgeving worden de overtreding(en), de hoogte van de bijbehorende boete(s) en de wijze waarop de ondernemer zijn zienswijze bekend kan maken vermeld.

Nadat de ondernemer in de gelegenheid is gesteld om zijn zienswijze kenbaar te maken, zal de Afdeling Bestuurlijke Boetes een besluit nemen. Daarbij houdt men rekening met de door de ondernemer gegeven zienswijze. In die gevallen waarbij de Afdeling een boetebeschikking oplegt wordt de inning geregeld via het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

Bezwaar- en beroepsmogelijkheden
De belanghebbenden kunnen tegen de boetebeschikking een bezwaarschrift indienen bij de Minister van VWS. Daarna bestaat nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechtbank.

Vragen
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw locale gemeentelijke aanspreekpunt voor Horeca.
Voor specifieke vragen over uitgevoerde inspecties kunt u uw vraag, bij voorkeur per mail, stellen via E-mail: pilotdhw@hellevoetsluis.nl. Voor algemene wetsvragen en klachten kunt u terecht bij de klachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit via t. 0800-0488 of i. www.vwa.nl.