Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Uithoorn bereidt zich voor op nieuwe Wet ruimtelijke ordening

29 mei 2008 print
Op 1 juli a.s. wordt een nieuwe Wet ruimtelijke ordening van kracht. Die biedt nieuwe mogelijkheden voor gemeenten om ruimtelijk beleid op te stellen en duidelijkheid te geven aan burgers en bedrijven over gewenste en ongewenste ruimtelijke plannen. Uithoorn bereidt zich goed voor op de inwerkingtreding van de nieuwe wet. Dat gebeurt o.a. door het opstellen van een Structuurvisie in overleg met alle organisaties en inwoners in het dorp; dit traject is gestart en de visie zal de uitgangspunten bevatten voor alle toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en plannen. Het college van B en W stelt de gemeenteraad nu tevens voor hoe om te gaan met alle andere mogelijkheden van de nieuwe wet en geeft aan welke nieuwe procedures en regels nodig zijn.

Inspraak

De nieuwe wet stelt onder meer dat de gemeenten duidelijk moeten aangeven hoe burgers en maatschappelijke organisaties worden betrokken bij het opstellen van ruimtelijke plannen, zoals bij de structuurvisie en bestemmingsplannen. B en W van Uithoorn stellen de raad per type ruimtelijk plan voor, hoe in Uithoorn de betrokkenheid en inspraak geregeld worden.

Bestemmingsplannen

Alle bestemmingsplannen in Uithoorn worden de komende jaren actueel gemaakt. Ook daarmee is de gemeente druk bezig. Elk plan dat op 1 juli a.s. ouder is dan vijf jaar, moet uiterlijk in 2013 geactualiseerd zijn. Dit is voor Uithoorn haalbaar.

Volgens de nieuwe wet moeten alle bestemmingsplannen en andere ruimtelijke plannen op 1 juli 2009 via internet door burgers kunnen worden geraadpleegd. De Gemeente Uithoorn is inmiddels met de voorbereidingen gestart en werkt daarbij samen met de gemeente Aalsmeer.

Besluitvorming en informatie voor burgers

De gemeenteraad bespreekt het complete pakket voorstellen van B & W over de nieuwe Wro op donderdag 12 juni a.s. in het Informatief Beraad en op 26 juni in de Raadsvergadering.
^