GroenLinks in de Europese Unie


Nieuwe stap vooruit in Europese strijd tegen discriminatie

Brussel, 1 juli 2008 - Morgen presenteert de Europese Commissie een voorstel voor een nieuwe brede anti-discriminatierichtlijn. GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg is erg verheugd over het voorstel.

"Ik ben ontzettend blij en trots dat het voorstel er nu echt komt en dat het zoveel gronden omvat. Dankzij de druk vanuit het Europees Parlement is het een stap vooruit in de strijd tegen met name homodiscriminatie, die aanvankelijk er buiten dreigde te blijven", zegt Buitenweg.

Het voorstel van de Europese Commissie verbiedt discriminatie op grond van seksuele geaardheid, religie, leeftijd en handicap bij het aanbieden van goederen en diensten. Zoals bij het kopen van een huis of geld lenen bij een bank. Nu is discriminatie op deze gronden in Europa alleen verboden op de arbeidsmarkt. Als het voorstel wordt aangenomen, dan zal voor de gronden leeftijd en handicap ook in Nederland de Algemene Wet Gelijke Behandeling moeten worden aangepast.

Ondanks de stap vooruit is GroenLinks wel enigszins bezorgd over een uitzondering voor bijzonder onderwijs die scholen het recht zou kunnen geven om homo´s toch te discrimineren. Buitenweg: "Deze uitzondering zou ik onacceptabel vinden. Ik wil er dan ook alles aan doen om die uitzondering te schrappen".

Deze uitzondering is niet de enige. De richtlijn zondert ook het huwelijks- en familierecht uit, maar volgens Buitenweg is dat acceptabel. "Als het de enige mogelijkheid is om steun te krijgen voor dit voorstel, dan accepteer ik een beperkte uitzondering. Bovendien gaat Europa niet over huwelijksrecht. Brussel kan het
homohuwelijk in Nederland niet verbieden, maar kan het ook niet aan andere lidstaten opleggen."

Het EU-agentschap voor grondrechten pleit in hun onderzoeksrapport van afgelopen maandag ook voor een brede richtlijn, omdat achttien lidstaten nu al regelgeving hebben die iets verder gaat dan Europees verplicht is. Buitenweg is blij met deze bevestiging: "Het onderzoek laat zien dat het invoeren van deze regelgeving een niet bijzonder moeilijke, maar wel belangrijke stap vooruit is. Hopelijk spreken de regeringen van de lidstaten zich straks dan ook positief uit over de richtlijn. Ondertussen zal het Europees Parlement de druk op de ketel houden, de strijd is namelijk nog niet gestreden" aldus Buitenweg.

In april gaf de Europese Commissie nog aan een richtlijn voor te willen stellen die alleen aan mensen met een handicap bescherming zou bieden. Voorzitter van de Europese Commissie Barroso zou zich daarmee niet aan zijn belofte bij zijn aantreden in 2004 houden, ten tijde van de Buttiglione-affaire. Door druk van een meerderheid in het Europees Parlement onder aanvoering van onder andere Kathalijne Buitenweg is het voorstel nu niet alleen gericht op het bestrijden van discriminatie op grond van handicap, maar ook op grond van seksuele geaardheid, religie en leeftijd.



GroenLinks in de Europese Unie