Ingenieursbureau Oranjewoud BV
WION is ingegaan en Oranjewoud is voorbereid!

De Wet Informatieuitwisseling Ondergrondse Netten, ook wel de `Grondroerdersregeling` genoemd, is op 1 juli 2008 in werking getreden. De wet houdt in dat er voor aanvang van graafwerkzaamheden melding gemaakt moet worden bij het Kadaster. Daarnaast zijn netbeheerders ook verplicht om de ligginggegevens digitaal aan het Kadaster te verstrekken.

Oranjewoud heeft als marktleider in beheer openbare ruimte en een jarenlange expertise op het gebied van kabels en leidingen de ervaring en kennis in huis om de Grondroerdersregeling goed te implementeren bij de zeer diverse netbeheerders. Wij hebben juridische, beheers en technisch inhoudelijke kennis en ervaring met de uit deze wet voortkomende werkzaamheden. Deze combinatie levert een doelmatige aanpak op en voorkomt aansprakelijkheid en boetes.

Aanleiding
In Nederland ligt ruwweg 2 miljoen kilometer kabels en leidingen in de ondergrond en goede informatie over de ligging is onontbeerlijk ter voorkoming van graafschades. Begin 2003 kopte het NRC Handelsblad 'Wachten op de grote klap', een artikel naar aanleiding van een onderzoek waar Oranjewoud in participeerde namens het Centrum voor Ondergronds Bouwen (COB) en Rijkswaterstaat. De conclusie was dat het ondergronds een chaos is. In de Tweede kamer werden vragen gesteld en de nieuwe wet is hiervan het resultaat.

Wat gaat er per 1 juli 2008 precies veranderen? Vanaf 1 juli 2008 krijgen de netbeheerders drie maanden de tijd om hun beheergebieden bij het Kadaster aan te melden. Per 1 oktober zal de informatie-uitwisseling via het Kadaster van start gaan. Eerst nog op de bekende analoge manier (de zgn. overgangsfase) maar binnen één jaar zullen alle netbeheerders hun informatie digitaal beschikbaar moeten hebben (!) en aan het Kadaster moeten aanleveren via KLIC-online.

De nieuwe wet is daarbij niet alleen van belang voor de `professionele netbeheerders` (NUON, Vitens e.d.) maar ook voor de beheerders van openbare ruimten met ondergrondse infrastructuur (Gemeenten, Waterschappen e.a.) en bedrijven die voor hun bedrijfsvoering kabels en leidingen bezitten. Zo is Oranjewoud zelf ook netbeheerder van enkele glasvezelkabels.

Het Ministerie van Economische Zaken zal gaan toezien op de naleving van de wet en of alle partijen zich houden aan hun informatieverplichtingen. De toezichthouder kan onder meer bestuurlijke boetes opleggen tot een maximum van EUR 450.000. Daarnaast is de netbeheerder aansprakelijk voor optredende (gevolg)schade bij foutieve kabel- en leidinginformatie.