Date : 30 June 2008
Sender Name: pharma.be
België : met de industrie voluit voor de Lissabonnorm
Morgen 1 juli treedt de daling van de bedrijfsvoorheffing voor researchers in de industrie in werking. De internationaal rekruterende farmaceutische researchbedrijven in België worden hiermee opnieuw aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse researchers.
Volgens de Lissabonnorm moeten de bedrijven 2 van de 3 % van het BNP investeren in Onderzoek en Ontwikkeling. Vandaag bereiken de bedrijfsinvesteringen 1,46 %. Dat is net iets meer dan het EU-gemiddelde van 1,11 %; Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden doen het beter, en de beide Scandinavische landen hebben al in 2005 de 2 %-norm overschreden.
De federale regering kent het belang en de rol van de farmaceutische researchindustrie in ons land om onze R&D en kenniseconomie te stimuleren: onlangs heeft zij verschillende maatregelen getroffen om die rol te vrijwaren. Morgen 1 juli treedt één van die maatregelen in werking, met name de daling van de bedrijfsvoorheffing op de lonen van de researchers in de industrie. Het belang hiervan is duidelijk: topresearch is vandaag overwegend internationaal en deze maatregel bouwt een belangrijk deel van de loonhandicap af van Belgische bedrijven bij de rekrutering van researchers.
Van de economische sectoren, is in België de farmaceutische sector de grootste private investeerder in R&D, met een jaarinvestering van
1,884 miljard euro; nog anders gesteld: 60% van de investeringen, die van bedrijven worden verwacht in het kader van de
Lissabon-doelstelling, wordt in ons land geleverd door de farmaceutische sector
(www.pharma.be/data/File/Economische_fiches/NL/Fiche11_overzicht.pdf) .
België heeft het grootste aantal geneesmiddelen in ontwikkeling per hoofd van de bevolking, méér dan elk van onze buurlanden; volgens dezelfde graadmeter zijn wij de nummer één in "fase 1-" klinische studies. We hebben de hoogste werkgelegenheid in de farmaceutische sector, zijn de grootste uitvoerder van geneesmiddelen in de wereld, en bekleden de 7de wereldplaats inzake biofarmaceutische R&D. Samen met de vele synergieën met de academische researchers - die inzake de biomedische en farmaceutische wetenschappen tot de wereldtop behoren
- heeft België hier heel veel te verdedigen. Om die reden is de inwerkingtreding van de daling van de bedrijfsvoorheffing voor researchers in de industrie een belangwekkende maatregel.
Contact:
Leo Neels, Algemeen directeur pharma.be
02 661 91 00, 0495 50 40 60
ln@pharma.be
URL: