Politie Midden- en West Brabant

Minder klachten in 2007 over politie Midden en West Brabant

TILBURG, 30 juni 2008

De politie Midden en West Brabant ontving in 2007 361 klachten van burgers die niet tevreden waren over het gedrag en/of optreden van individuele politieambtenaren. Dit is een daling ten op zichte van 2006, toen werden er 391 klachten gemeld. In totaal gaat het om 791 klachtonderdelen, omdat een klachtmelding uit meerdere onderdelen kan bestaan. Vorig jaar zijn 235 onderdelen (30%) ongegrond verklaard en 161 onderdelen (20%)gegrond. 312 klachtonderdelen (40%) zijn door bemiddeling, tot tevredenheid van de klager, afgehandeld. In de overige gevallen werd geen oordeel gegeven of werd de klacht niet in behandeling genomen. Het aantal klachten moet gezien worden in het licht van de meer dan 3,2 miljoen publieks-contacten op jaarbasis.

Klachten per district

In het district Bergen op Zoom werden 71 klachten ingediend, voor district Breda kwam dat op 72, district Oosterhout 74 en voor district Tilburg 107. De overige 15 klachten kwamen binnen voor de ondersteunende divisies en de gemeenschappelijke meldkamer.

Categorieën

Sinds enkele jaren werkt het korps met een verbeterde
klachtenregistratie. Door deze registratie worden klachten in categorieën verdeeld. Het voordeel daarvan is dat nauwkeuriger kan worden aangeduid om welk soort klachten het gaat. Hierdoor is het korps beter in staat om te sturen op deze onderdelen en de service naar de burger toe te verbeteren. In de categorie individueel optreden zijn 217 klachtonderdelen binnen gekomen. Daarbij moet gedacht worden aan ontevredenheid over gedrag van politiemensen zoals onheus bejegenen of het niet noemen van de naam. In de categorie politieoptreden werden 335 klachtenonderdelen genoteerd. Het gaat dan om klachten die meer organisatieafhankelijk zijn, zoals beleid en prioriteitsstelling. Verder hadden 57 onderdelen betrekking op geweldsaanwending, en 129 gingen over de verleende service. 47 keer werd geklaagd over het onterecht aanwenden van bevoegdheden, zoals het niet legitimeren en het binnentreden. 6 klachten hadden betrekking op discriminatie, maatschappelijke onrust en overig.

Zorgvuldige klachtenbehandeling

Korpschef Heeres: Het aantal klachten afgenomen en daar ben ik blij om. Ik zet het aantal klachten altijd af tegen de vele miljoenen contacten die wij jaarlijks hebben en dat geeft geen reden tot zorg. De eventuele daling is mogelijk toe te schrijven aan de beleidswijzigingen die we afgelopen jaar in het korps hebben doorgevoerd. We proberen hiermee steeds beter in contact te komen met de inwoners van onze regio te komen en adequaat in te spelen op vraag en behoefte. Als organisatie nemen we elke klacht serieus en wordt een onderzoek ingesteld. Wij zijn daar heel zorgvuldig in. Ik ben tevreden over het feit dat meer dan de helft van alle klachten door bemiddeling worden afgedaan of na onderzoek en beoordeling ongegrond wordt verklaard. Het feit dat personen in een enkel geval onterecht een klacht indienen heeft mogelijk te maken met de laagdrempeligheid van ons korps. Van de gegronde klachten proberen wij te leren en onze dienstverlening te verbeteren. Zo heeft de afhandelingssnelheid onze aandacht. Wij staan open voor feedback op ons werk.

Onafhankelijk

De klachtenregeling van de politie Midden en West Brabant voorziet in een onafhankelijke klachtencommissie, bestaande uit 5 personen. De leden van deze com

missie zijn niet in dienst van het korps en worden benoemd door het Regionaal College (26 burgemeesters uit de regio). Bij een aantal klachten, zoals geweld, seksuele intimidatie, maatschappelijke onrust en discriminatie wordt altijd advies gevraagd aan deze commissie. In 2007 heeft de klachtencommissie 34 klachtonderdelen over geweld beoordeeld. Bij vier onderdelen oordeelde zij dat de klacht gegrond was.

Nationale Ombudsman

Als klagers het niet eens zijn met de beslissing van de Korpsbeheerd kunnen zij gebruik maken van dem ogelijkheid om de klacht opnieuw in te dienen bij de Nationale Ombudsman.In 2007 werden uiteindelijk 10 zaken aan de Nationale Ombudsman voorgelegd, in 2006 waren dit nog 15 meldingen.

Leermomenten

Niet alleen de aanbevelingen van de klachtencommissie worden teruggelegd in het korps om de dienstverlening te verbeteren, ook de leermomenten van de overige klachten worden daarin meegenomen. Deze worden bekeken en ingepast in de bedrijfsvoering.

Resultaten van klachten worden tevens opgenomen in de programmas van opleidingen en trainingen en op die manier teruggekoppeld naar de politiemedewerkers. Het korps besteedt veel aandacht aan de manier van optreden van politiemedewerkers richting de burgers.

Auteur: Enny de Wit