Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Ruime meerderheid Rotterdamse ondernemers voelt zich veilig in eigen vestiging

Samenwerking
sleutel bij aanpak Veilig Ondernemen

De uitkomsten van de monitor Veilig Ondernemen wijzen uit dat, ondanks de toename van het aantal overvallen begin dit jaar, het gevoel van veiligheid bij ondernemers gelijk is gebleven. Dit maakten de wethouders

Mark Harbers (Economie) en
Dominic
Schrijer (Wijkeconomie) vandaag bekend. Driekwart van de ondernemers voelt zich nooit onveilig in de vestiging. Wel schatten ondernemers de kans dat zij
slachtoffer worden hoger in, vooral in de gebieden waar veel overvallen gepleegd zijn. Daarnaast wijzen de cijfers uit dat steeds meer misdrijven worden aangegeven. Toch blijft extra inzet op het verhogen van de aangiftebereidheid voor misdrijven als winkeldiefstal en bedreiging nodig. Volgens beide wethouders heeft de Veilig Ondernemen-aanpak resultaat "In Rotterdam zetten we alles op alles om ondernemers te kunnen laten ondernemen. Het sleutelwoord voor veilig ondernemen is samenwerking. Uit de cijfers blijkt dat in die gebieden waar actief wordt meegewerkt aan Veilig Ondernemen meer ondernemers positiever zijn over de veiligheidsontwikkelingen dan in die gebieden waar geen Veilig Ondernemen projecten lopen".

De monitor Veilig Ondernemen meet elk jaar onder bijna 6500 ondernemers in winkelstraten en op bedrijventerreinen in Rotterdam in hoeverre de drie hoofddoelen van Veilig Ondernemen worden behaald. De doelen zijn: het verminderen van het aantal delicten, het vergroten van de aangiftebereidheid en een afname van de onveiligheidsgevoelens bij Rotterdamse ondernemers. De monitor maakt het mogelijk om op basis van de resultaten samen met ondernemers te zoeken naar mogelijkheden om de veiligheid voor ondernemers in Rotterdam verder te verbeteren.

Resultaten Top Veilig Ondernemen

Begin 2008 vond als antwoord op de overvallengolf een "Top Veilig Ondernemen" plaats. Bestuurders, veiligheidsexperts en ondernemers maakten tijdens deze top afspraken over een pakket van extra veiligheidsmaatregelen. Deze verscherpte aanpak heeft geleid tot onverminderde verscherpte inzet van politie (toezicht, opsporing), versterking van de stedelijke regie (Stuurgroep Veilig, stedelijk regisseur, kernteam overvallen) en inzet van toezichtmodellen in alle winkelgebieden. Tevens is een calamiteitenorganisatie opgetuigd die direct na een overval voor eerste opvang van ondernemer zorgt en ondersteuning biedt in de vorm van veiligheidsadvies. Inmiddels zijn alle overvallen ondernemers door een winkelstraatmanager bezocht. In winkelcentrum Zuidplein is gestart met een pilot Bankarrangement, waarbij kasgeld kan worden afgestort en elektronisch betalen wordt gestimuleerd. Samen met ondernemers zijn informatieavonden en overvaltrainingen georganiseerd. Binnen de vijf grote steden is afstemming over de opzet landelijke Bank- en verzekeringsarrangementen.

Wat betreft het aantal overvallen op ondernemers in Rotterdam is vanaf maart een dalende trend te zien van zo'n 50% ten opzichte van de maand ervoor.

Verbeteren ondernemersklimaat topprioriteit

Het verbeteren van de veiligheid en daarmee het ondernemersklimaat is een topprioriteit van de gemeente. Naast goede samenwerking tussen betrokkenen zoals deelgemeenten, politie, Openbaar Ministerie en andere partners zet de gemeente binnen de Veilig Ondernemen projecten ook stevig in op de eigen verantwoordelijkheid van Rotterdamse ondernemers. Goede samenwerking tussen overheid en ondernemers, het verhogen van de organisatiegraad, het actief participeren en bewust zijn van veiligheidsrisico's en nemen van maatregelen zijn voor het verbeteren van de veiligheid
essentieel.

Veilig ondernemen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid en ondernemers. De overheid investeert in schoon, heel, veilig via extra toezicht, interventie en handhaving, beheer en onderhoud. Zo nodig pakt de overheid overlastgevende en criminele jongeren en drugsoverlast aan en bestrijdt de overheid geweld in winkelgebieden en op bedrijventerreinen. Van ondernemers wordt gevraagd collectief en individueel maatregelen te nemen om de veiligheid te verbeteren. Dit kan door scholing van personeel, veiligheidsmaatregelen in de winkel of het bedrijf, het melden en aangeven van incidenten en het zo nodig inschakelen van particuliere beveiliging.

noot voor de redactie: