Jan Bouman en Rik Vermeersch exposeren bij Galerie Utrecht


UTRECHT, 20080611 -- In de vestiging van Galerie Utrecht op de Oudegracht 340 zal op zondag 29 juni om 15.00 uur een expositie geopend worden waarin nieuwe schilderijen van de zeer succesvolle kunstenaar Jan Bouman te zien zullen zijn in combinatie met de bijzondere polychrome beelden van de Belgische beeldhouwer Rik Vermeersch. De voor de galerie nieuwe kunstenaar Vermeersch heeft in zijn geboorteland al een aanzienlijke bekendheid verworven en het is dan ook met trots dat de galerie zijn werk presenteert.

Jan Bouman (1945) is een schilder die zich puur door de vorm laat leiden. Als de vorm hem aanspreekt groeit het werk vanzelf. Zo kan hij beginnen met het schetsen van de mouw van een kledingstuk. Vervolgens werkt hij deze vorm verder uit tot een compleet figuur. Uiteindelijk ontstaat een schilderij dat een verhaal vertelt, niet alleen van het afgebeelde maar van de ontstaansgeschiedenis van het werk. Het verhaal van het schilderij ontstaat echter pas als het klaar is. `Dromen met je ogen open' noemt Bouman dit zelf.
Bouman put uit de rijke bronnen van de late Gotiek en de Nieuwe Zakelijkheid uit de jaren dertig. Met de laatst genoemde stroming heeft het werk van Bouwman een duidelijke visuele relatie. Bouman is gefascineerd door de Gotiek vanwege het feit dat destijds de eerste stappen in de schilderkunst in de richting van het perspectief genomen werden en de kunst aan een bepaalde magie onderhevig was. Bouman is altijd op zoek naar nieuwe symbolen. Deze mogen van hem zeer cryptisch zijn. Zo kan een barbecue symbool staan voor een nomadische levensstijl.
Hij schildert precies en scherp, maar een fijnschilder is het niet. Hij streeft niet naar de grootst mogelijke imitatie van de zichtbare realiteit. Op zijn schilderijen is de stofuitdrukking van zijn figuren en onderwerpen van ondergeschikt belang. Wel belangrijk acht hij de kleur en de `tekening'. De tekening gaat van de natuur uit, maar is niet academisch. Zij volgt een stilering die het midden houdt tussen het natuurlijke en het kunstmatige. Proporties zijn uit elkaar getrokken of samengeperst. Deze vertekeningen worden echter zo natuurlijk mogelijk gepresenteerd zodat er een balans ontstaat tussen enerzijds het kunstmatige, artificiële en anderzijds de bijna natuurgetrouwe weergave. Hetzelfde wordt met de kleur gedaan. Ook hier is het zichtbare alleen maar het uitgangspunt. Een autonoom kleurgebruik dient de stemming van het geheel en de plastische vormgeving, maar er is in veel geringere mate stofuitdrukking.
Zijn figuren, voorwerpen, landschappen en interieurs die hij met behulp van gedetailleerde schetsen gestalte geeft, zijn in feite constructies die het product van zijn visuele geheugen blootleggen. Het zijn creaties die wel door realiteit zijn gevoed en doordrenkt, maar toch meer uitgevonden dan nageschilderd zijn.

Rik Vermeersch (Kortrijk, 1949) is zowel beeldhouwer als schilder. Hij volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Beeldende Kunst (Sint-Lucas) te Gent. Werkte hij eerst nog voornamelijk als schilder, vanaf eind jaren tachtig legt hij zich ook toe op het maken van beelden in hout, brons en gips. Tijdens deze exposities zullen alleen zijn beelden worden geëxposeerd.
In zijn werk staat de vrouw centraal. Zijn beelden stellen vrouwen voor, en tegelijkertijd niet-vrouwen. Hij ontdoet de vrouw van alle decorum en creëert zo een grote afstandelijkheid. "Om te winnen aan emotie, weer ik alle sentiment, alle anekdotiek. Nadat de vrouw is ontkleed, ontdoe ik haar ook nog eens van haar omgeving. En van alle bewegingen waarmee ze haar charme en persoonlijkheid uitdrukt. Ze wordt helemaal naakt, wat het emotionele aspect versterkt."
Nadat Vermeersch zijn beelden heeft vervaardigd, in polychrome beschildert hij ze. Hij doet dit omdat het voor Vermeersch een noodzaak van vervolledigen is. Naast de vorm van het beeld zijn er ook nog vormen die zich alleen door kleur laten opmerken. Bijvoorbeeld kledij, kleur van de ogen en de lippen. Op die manier kan hij, als het beeld beëindigd is, verder werken als schilder. Soms maakt Vermeersch beelden in serie verband om het in een gevarieerde vorm te tonen.
Vermeersch reageert met zijn ranke beelden op het complexe van de werkelijkheid, hij vertaalt de werkelijkheid door het gebruik van een eenvoudig middel tot een leesbaarheid.
Rik Vermeersch exposeerde reeds in België, Duitsland, Nederland en Frankrijk en won verschillende prijzen voor zijn werk.