Stadsdeel Amsterdam Centrum


Performance in metro Waterlooplein


27 juni 2008

De performance 'Loving you, leaving you' van Atelier SEVA is tot zondag 29 juni te zien in de bocht van de hal van station Waterlooplein. Een man in een grijs pak en met grijze schoenen zit op een grijze fiets en trapt de pedalen langzaam rond. Achter hem glijdt het platteland van Groningen voorbij. Hij drijft een schuin omhoogstekend lopend bandje aan met bakjes waarin een vrouw in een grijze jurk en met grijze schoenen foto's deponeert. Boven aan de lopende band dwarrelen die foto's naar beneden, niet gezien door de man die met zijn rug naar de vrouw zit.

Bericht van: Het Parool

Geschreven door Jos Bloemkolk

De metroreiziger die dit poëtische, melancholieke beeld ziet - in etalagegalerie Inkijk, in de bocht van de hal van station Waterlooplein - neemt over het algemeen nauwelijks de tijd om erbij stil te staan. Pas op de roltrap naar boven blijven de mensen staan kijken, de meesten met opgetrokken wenkbrauwen.

Een moeder met een tweejarig meisje neemt wel de tijd. ''Dat is leuk,'' zegt de moeder. ''Die meneer fietst. Maar wat als hij naar de wc moet?'' De man stapt even van de fiets, omdat de band is vastgelopen. ''Hij gaat naar de wc!'' zegt het meisje.

Het is maandagochtend en de performance Loving you, leaving you van Atelier SEVA (te zien tot en met zondag van zeven uur 's ochtends tot acht uur 's avonds) is nog lang geen vertrouwd beeld. Toch staan nu al opmerkingen in het gastenboek. Iemand schrijft: 'Wat een prachtige verrassing op deze mistroostige plek. Het zet aan het denken over nut en werk en schoonheid.'

De initiatiefnemers van galerie Inkijk, beeldend kunstenaars Loes Diephuis en John Prop, zijn opgetogen over die reactie. Diephuis: ''Dat is precies wat we bedoelen.'' Prop: ''Achter dit project zit een sociale gedachte. Kunst is altijd beter dan de lege ruimte. We willen mensen op een positieve manier opschrikken in hun dagelijkse sleur. Als we zelf kunst maken, doen we dat nooit op geëigende plekken - in het Polderweggebouw en in het seinhuis van het Muiderpoortstation.''

Hun galerie Inkijk heeft filialen in de metrostations Wibautstraat en Weesperplein en bij fietsverhuurder MacBike aan de Weteringschans. Daarin zijn om de acht weken nieuwe schilderijen, foto's of installaties te zien. De galerie wordt gefinancierd door het GVB, dit speciale project ook door het stadsdeel Centrum. De performance is een vorm die de uitvoerenden hooguit zeven dagen volhouden.

De Groningse performers Serge Lammerts en Eva Schippers (SEVA, te vergelijken met de snackbarnaam Coja) houden een korte pauze. "Dit is een perfecte plek," zegt Schippers. ''We hebben al eerder performances gegeven in een etalage in Madrid en achter het raam van een galerie in de Bloemstraat. Het moet niet alleen te zien zijn voor galeriebezoekers.''

Elke dag doen ze een nieuwe performance op het thema man-vrouwrelatie. Morgen zal het hoofdattribuut een draaibare muur zijn met twee deuropeningen. Schippers: ''We draaien de muur als een soort trekpaarden. Het is fysiek zwaar, ja. Vandaag krijg ik last van mijn knie-en doordat die de hele tijd op slot staan. Woensdag zullen het mijn schouders zijn. Elke dag een ander pijntje.'' (JOS BLOEMKOLK)

Meer informatie

atelierseva.nl