Nederlandse Islamitische Omroep
Onderwerpen De Horizon zaterdag 28 juni van 19.30 tot 20.10 op radio 5.

Indonesische islam intolerant?

Afgelopen week bleek uit Australisch onderzoek dat veel Indonesische moslims voor het invoeren van het islamitisch recht, de shari'a, zouden zijn. Dat is opvallend, omdat bij het opstellen van de huidige wetgeving heel bewust is gekozen voor een seculier staatsbestel. Ook staat het grootste islamitische land ter wereld juist bekend om de gemoedelijke beleving van haar religie. Betekent dit dat de orthodoxie vandaag de dag een grotere invloed probeert uit te oefenen? Met professor Schulte Nordholt (Universiteit Twente) spreken wij over de Indonesische islam en de interne machtsstrijd van dit fascinerende eilandenrijk.

Rationele moslims

De Mu'tazila kunnen gezien worden als één van de meest interessante theologische groeperingen die de islam heeft voortgebracht. Deze 'rationalisten' floreerden in de begintijd van de islamitische geschiedenis en zouden nog vijf eeuwen lang prominent de islamitische theologie beinvloeden. Zij baseerden zich op het Griekse gedachtegoed van de rede en waren tegelijkertijd diepgelovig. Eén van hun meest prangende vraagstellingen is veertien eeuwen later nog even actueel als toen: hoe rijmen we een volstrekt rechtvaardige God met alle leed in de wereld? Filosoof, theoloog en Arabist dr. Jan Peters doet deze en andere levensvragen van de Mu'tazila uit de doeken en vertelt of het wenselijk is om de verhandelingen van deze theologen in de huidige discussies nieuw leven in te blazen.

Hel en Paradijs

Het hiernamaals is een plek waar we vanuit deze wereld weinig over kunnen weten. Maar de Koran en exegese geven ons wel enkele aanknopingspunten waardoor we ons er iets bij voor kunnen stellen. Hoe zien de beschrijvingen van hemel en hel er uit? Islamkenner Mohammed Cheppih schetst een beeld vanuit de islamitische bronnen.

Onderwerp Het Vizier zondag 29 juni van 15.00 uur - 15.30 uur op Nederland 2.

Jong, moslim en op zoek naar werk

Het aantal werkzoekenden is volgens het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) gedaald tot 425.000. Dat zijn er 85.000 minder dan een jaar geleden. Op de aantrekkende arbeidsmarkt zijn er dus meer kansen op een goede baan en er is meer vertrouwen in de economie. In hoeverre profiteren moslimjongeren van deze ontwikkeling op de arbeidsmarkt? Wat moet je doen en kunnen om je droombaan te vinden? En wat voor rol speelt de keuze voor een bepaalde opleiding bij de kans op een baan? Aanstaande zondag in Het Vizier: de moeilijkheden en de mogelijkheden van de werkzoekende moslimjongeren.

Herhaling op zaterdag 5 juli, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2