Gemeente Nijmegen

persuitnodiging

Datum Nummer persbericht 26 juni 2008 080626R

Eerste Nijmeegse Veteranendag

Nijmegen organiseert op zaterdag 28 juni voor het eerst een lokale Veteranendag. Ruim 300 van de 880 Nijmeegse veteranen hebben zich aangemeld voor de bijeenkomst.

De Nederlandse Veteranendag is een nationaal initiatief. Het is een eerbetoon aan Nederlandse veteranen die eraan hebben bijgedragen dat wij en anderen leven in een vrij en democratisch land. Nederland heeft een groot aantal militaire veteranen. Niet alleen de ruim honderdduizend nog in leven zijnde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands Indië, Korea of Nieuw-Guinea zijn ingezet, maar ook de snel groeiende groep 'jonge veteranen'. Dit zijn oud-militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Ruim vijftigduizend van hen zijn afgezwaaid en nu dus veteraan.

Burgemeester Thom de Graaf heeft actief gepolst of Nijmeegse veteranen behoefte hadden aan een initiatief in hun eigen stad. Het bleek dat in de stad een behoorlijk grote groep veteranen woont en dat veel Nijmeegse veteranen niet naar Den Haag willen of kunnen voor de nationale bijeenkomst. Daarom is er dit jaar ook een Veteranendag in Nijmegen voor deze groep die zich heeft ingezet voor vrijheid en vrede.

In Nijmegen wonen 880 veteranen die hebben gediend tijdens een missie en zijn afgezwaaid. Zij hebben allemaal een uitnodigingsbrief gekregen. Zo'n 300 veteranen hebben gehoor gegeven aan die uitnodiging. De Veteranendag vindt plaats in De Vereeniging met onder meer een welkom door de burgemeester, het samen kijken naar het landelijke programma (Ridderzaal in Den Haag) en een informeel samenzijn. Ook wordt er gevlagd op het stadhuis en de St. Stevenstoren. De nadruk tijdens de Nijmeegse veteranendag ligt op 'ontmoeting'. Dat thema is op verzoek van de veteranen gekozen.

De bijeenkomst begint om 10.00 uur in concertgebouw de Vereeniging (Keizer Karelplein) en duurt tot ca. 13.30 uur.


---
Noot voor de redactie -